Haags Halfuurtje

Haags Halfuurtje

In Haags Halfuurtje, de politieke podcast van Trouw, zet presentator Christoph Schmidt elke vrijdag de schijnwerper op het Haagse schimmenspel. Schmidt is politiek verslaggever van Trouw en als oud-correspondent thuis in de Brusselse wandelgangen. Met wisselende gasten bespreekt en duidt hij nieuws, zoekt hij inhoud achter de hype en zoekt hij antwoorden op de grote vragen. En dat in een half uurtje. Een Haags halfuurtje. Iedere week. Te beluisteren via Trouw.nl en alle bekende podcastkanalen.

Episodes

May 2, 2024 26 mins

Vanwege het meireces is er deze week geen nieuwe aflevering van Haags Halfuurtje. Daarom herhalen we deze nog altijd actuele aflevering met politiek commentator Hans Goslinga.

Tegen de achtergrond van een bijna ouderwets mysterieus formatieproces ziet Trouw-columnist Goslinga wel degelijk een nieuw soort democratie ontstaan: de vechtdemocratie.

Het afzwakken van uitersten, via het midden, is verlede...

Mark as Played

De formerende partijen willen (bijna) allemaal flink snijden in de NPO, maar een gemeenschappelijke visie ontbreekt.

‘Een nutteloos ding’, zo noemde PVV-Kamerlid Martine va...

Mark as Played

Rechts won in Nederland, en rechts kán groeien bij de Europese verkiezingen deze lente. GroenLinks-PvdA staat daarom voor een monumentale opgave: laten zien dat er een alternatief is.

Makkelijk is dat alleen niet, want zolang er geen kabinet is, kan de linkse samenwerking er geen oppositie tegen voeren - en dus staat de partij chronisch buiten beeld. Intussen laat de rechtse meerderheid zich gelden in het parlement.

Hoe vaart Gro...

Mark as Played

De mestcrisis dwingt formerende partijen tot bezinning: leef je Europese regels ook na als ze pijn doen?

Nederland verdrinkt in de mest en doet dat al decennia; lang kreeg het een uitzonderingspositie van Brussel, maar die tijd is nu voorbij. Voor landbouwminister Piet Adema (demissionair) zijn de gevolgen glashelder: het aantal koeien moet drastisch omlaag, de intensieve melkveehouderij heeft in Ned...

Mark as Played

Natuurlijk geloven ze in bestaanszekerheid en goed bestuur: maar wat is eigenlijk de politieke kleur van al die nieuwe Kamerleden van Pieter Omtzigts NSC?

Verslaggever Janne Chaudron sprak meerdere Tweede Kamerleden van Nieuw Sociaal Contract (NSC). Hun gezamenlijke visie? Het korte antwoord daarop is: Pieter Omtzigt, zegt ze. Of daarbij ook een gemeenschappelijke politieke kleur te ontwaren is, en hoe ze denken over de formatie m...

Mark as Played

De nieuwe rechtse Tweede Kamer lijkt zich volop te profileren en wil nú resultaat zien. Dat leidt niet zelden tot een bestuurlijke chaos vol dubbele petten en sabotage.

Bur...

Mark as Played

Nu de formerende partijen na vier maanden elkaar het ja-woord hebben gegeven, rest er nog één ‘kleine’ hobbel: de inhoud. En misschien eigenlijk ook de vorm, want wie weet er nou werkelijk hoe een ‘program-kabinet’ of ‘extraparlementair kabinet’ er in de echte wereld uit ziet? Oh ja, en wie gaat er premier worden?

Genoeg om nog over te onderhandelen dus. We kunnen ons daarom voorbereiden op een hete lente voor de formatie, denkt p...

Mark as Played

Deskundige adviezen van diplomaten ‘in het veld’ zijn cruciaal voor de Nederlandse regering. Ze zijn mede-bepalend voor bijvoorbeeld het beleid over Israël-Gaza. Maar wat gebeurt er met deze adviezen als het ministerie van buitenlandse zaken intern geen Israël-kritiek duldt?

Mark as Played

Regeren kán, zegt de PVV in Flevoland tegen Wilders. Kijk maar naar ons: wij zetten ons radicalisme in de ijskast en besturen nu succesvol mee in de provincie. Toch kan Wilders dat niet zomaar nabootsen, ziet verslaggever Yara van Buuren. 

Read more

Mark as Played

Herhaal dertig jaar lang het frame dat er massaal gefraudeerd wordt, en men gaat het vanzelf geloven.

Het is een van de belangrijkste conclusies van het vernietigende frauderapport van afgelopen week, ziet verslaggever Esther Lammers. Een verwrongen beeld van zogenaamd frauderende burgers, ontstaan in een verhard politiek en maatschappelijk klimaat, heeft bijgedragen aan het ontsporen van het fraudebeleid in heel Nederland, zeker ...

Mark as Played

Juist nu de huidige wereldorde piept en kraakt, lijkt Nederland een stapje terug te zetten op het wereldtoneel. Ja, formateur Ronald Plasterk benadrukte onlangs nog hoe urgent het is dat er snel een kabinet komt om de 'problemen van het land' op te lossen. Maar hoe zit het met het buitenlandbeleid? 

Daarover hebben politiek verslaggever en Brussel-correspondent Christoph Schmidt en Niels Markus, chef van de Haagse redactie, het in...

Mark as Played

Pieter Omtzigt liet iedereen in verbazing achter na zijn besluit niet langer te onderhandelen over een meerderheidskabinet met PVV, VVD en BBB. Maar, zo stelt verslaggever Wilma Kieskamp, wie een stapje terugzet kan het besluit van de NSC-leider mogelijk verklaren. Dit gaat niet alleen om het kabinet, maar om de...

Mark as Played

Juist een mildere Geert Wilders moet je wantrouwen, dat is de boodschap van twee journalisten uit Polen en Hongarije die Trouw-verslaggever Janne Chaudron onlangs sprak. Van dichtbij maakten de Hongaarse journalist Szabolcs Panyi en zijn Poolse collega Mariusz Sepiolo mee hoe populistische leiders het masker van mildheid opzetten om aan de macht te komen, om daarna de rechtsstaat af te breken. En dat gebeurt niet van d...

Mark as Played

Met zijn tomeloze energie en optimisme sleepte VVD’er Eric van der Burg, staatssecretaris van asiel, deze week de spreidingswet door de Eerste Kamer. Hij legde daarbij het verzet van onder meer zijn eigen partijleider in de Tweede Kamer, Dilan Yesilgöz, naast zich neer.

Read more

Mark as Played

De ogenschijnlijk voortkabbelende formatiegesprekken zijn deze week ruw opgeschrikt door een debat elders in Den Haag, in de Eerste Kamer.

De steun van de VVD-fractie voor ...

Mark as Played

Tegen de achtergrond van een bijna ouderwets mysterieus formatieproces ziet Trouw-columnist Hans Goslinga door zijn oogharen wel degelijk een nieuw soort democratie ontstaan: de vechtdemocratie. Het afzwakken van uitersten, via het midden, is verleden tijd, en de band tussen burger en regering wordt directer. En dat terwijl ruim honderd jaar lang juist het overleg de scherpe kantjes van de Nederlandse politiek eraf haalde.  

Waaro...

Mark as Played

Achter de grote verrassingen deze verkiezingen gaat een kleiner, minder zichtbaar verhaal schuil: de teloorgang van de christelijke partijen in de Tweede Kamer. Bij elkaar opgeteld hebben CDA, ChristenUnie en SGP een historisch laag aantal zetels gehaald: elf. En dat terwijl de christelijke partijen – met name CDA – decennialang niet weg te denken waren uit de regering.Hoe is het zo ver gekomen? En hoe zullen de christelijke partij...

Mark as Played
November 30, 2023 26 mins

Chaotisch en complex. De eerste formatieweek biedt de kiezers van vorige week weinig zicht op een snel nieuw kabinet. Wat gebeurde er?
De VVD, nog niet bijgekomen van het verkiezingsverlies, is verwikkeld in een interne strijd over regeringsdeelname en ook NSC en zijn voorman Pieter Omtzigt lijkt zoekende. Dat heeft alles te maken met de machtspositie van de PVV, de partij die deze verkenningsfa...

Mark as Played

De verkiezingsoverwinning van de PVV kwam als een grote verrassing, in ieder geval de omvang ervan. Nu het stof begint neer te dalen, en we zo een formatie ingaan, bespreekt presentator Christoph Schmidt de historische uitslag met de chef van de politieke redactie, Niels Markus.

Mark as Played
November 17, 2023 34 mins

Nog krap een week te gaan voor de verkiezingen, dus tijd om terug te blikken op de campagne. Een campagne met nieuwe lijsttrekkers en oude gezichten. Wat viel op? Wat hebben we gemist? Daarover hebben we het met chef politiek Niels Markus

Support the show: http://www.trouw.nl

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.