Praatjes over Wetenschap

Praatjes over Wetenschap

Wat maakt wetenschappelijke content sterk? Hoe krijg je jouw onderzoek in de krant? En moet ik me als onderzoeker in godsnaam aan TikTok wagen? Je hoort het in Praatjes Over Wetenschap. In deze wekelijkse podcast nodigt Jacotte Brokken haar favoriete scicommers, journalisten en allround wetenschapsfans uit.

Episodes

December 14, 2022 35 mins

Sketching Science has over 400k followers on social media. Its creator, Ernesto Llamas, shares tips and tricks in this episode of Praatjes over Wetenschap/Talks About Science. 

Check the shownotes and follow us on Instagram and Twitter

Mark as Played
Technopolis is het land van de WOW! De emotie om kinderen en jongeren enthousiast te krijgen over wetenschap en techniek. Zanne Geysen, social media marketeer bij Technopolis, legt uit hoe ze dat precies fixen.    Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Diederik Jekel brengt wetenschap in de meest uiteenlopende vormen (theater, video, tv, boeken,...). In deze aflevering deelt hij zijn wetenschapscommunicatietips!   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Anouk De Ridder overleefde een doctoraat. En dat is minder evident dan het lijkt. Deze dropout kan het weten. Daarom schreef ze er een boek over: Not That Kind of Doctor.    Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Hetty Helsmoortel maakt podcasts, theatershows, tv-praatjes én festivals over wetenschap. Hoe ze dat doet, legt ze uit in deze aflevering!   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Tabloo is een gloednieuw museum en ontmoetingscentrum over radioactiviteit. Anne-Lize Kochuyt leidt je rond.    Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Ben Verhoeven vindt dat wetenschap een podium verdient. Maar hoe je dat dan precies flikt als onderzoeker, legt hij uit in deze aflevering!   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Misschien is het jou ook al overkomen. Je kijkt naar de een van de YouTube filmpjes van Universiteit Van Vlaanderen. Of je luistert naar één van hun podcast. En je vraagt je af: wat moet ik doen om mijn onderzoek op dat podium te krijgen? Katleen Bracke, hoofdredacteur van UvVl, legt het uit in deze aflevering van Praatjes over Wetenschap.   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter! ...
Mark as Played
Moet ik u Lieven Scheire nog voorstellen? Hij is de bekendste wetenschapsnerd van Vlaanderen en Nederland. Dus hij mocht absoluut niet ontbreken in deze podcast. Over science comedy, scicomm in NL en VK en een hele resem must watch tips.    Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
In aflevering 5 ga ik op bezoek bij De Studio van NEMO Science Museum in Amsterdam. Expo-ontwerper Lizzy Bakker leidt me rond. En Robert Visscher, hoofdredacteur bij NEMO Kennislink, geeft tips over praten met journalisten.   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Het evenwicht tussen nuance en verhaal. Het is iets waar veel onderzoekers naar op zoek zijn wanneer ze hun werk voorstellen aan een breed publiek. Arnaud Zonderman van SciMingo helpt hen daarbij. In aflevering 4 hoor je er alles over!   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played

Voor wie doen we het allemaal, dat praten over wetenschap? En nog belangrijker: waar zitten die mensen dan? Julie De Smedt legt het uit in deze aflevering. Ze geeft scicomm-advies aan onderzoekers, is een expert in communiceren met beleidsmakers én ze is ook de eigenaar van www.wetenschapscommunicator.be. 

Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie en de go-to persoon voor heldere praatjes over wiskunde. Ze heeft ook net een nieuw kinderboek uit: Rekenen voor je leven. En dus sprak ik haar op het Etmaal van de Communicatiewetenschap in Brussel.   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played
Hoe krijg je je onderzoek op het nieuws of in de krant? Hoe deel je je onderzoek op sociale media? En meer specifiek: hoe ga je viraal op TikTok? Ik vraag het aan coördinator Wetenschap en Weer bij DPGMedia: Martijn Peters.   Check de shownotes op www.praatjesoverwetenschap.be. Volg ons op Instagram en Twitter!
Mark as Played

Wat maakt wetenschappelijk content sterk? Hoe krijg je jouw onderzoek in de krant? En moet ik me als onderzoeker in godsnaam aan TikTok wagen? In deze wekelijkse podcast nodigt Jacotte Brokken haar favoriete wetenschapsfans uit.

Volg Praatjes over Wetenschap op Twitter en Instagram @overwetenschap. En check praatjesoverwetenschap.be voor een sneak preview van de eerste 10 gasten. 

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.