Østergaards salon

Østergaards salon

Velkommen i en af de fine, københavnske saloner, hvor vi hver uge trækker vores gæsters kæpheste ud af stalden og indsigtsfuldt og lystigt diskuterer politiske temaer. Vi lover du bliver klogere, provokeret og forhåbentlig også underholdt. Vært: Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske.

Episodes

May 9, 2024 54 mins

I dag gæster Berlingskes kulturredaktør Birgitte Borup og Berlingskes økonomiredaktør Ulrik Bie Tom i saloonen, som denne gang optages live i Salonen. De diskuterer om det amerikanske præsidentvalg til november vil blive afgjort af kulturkampe eller økonomi og laver en liste over temaer, der efter deres vurdering vil blive de mest afgørende. 

Vært: Tom Jensen

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Marjorie Taylor Greene har haft stor politisk succes med sin uforsonlige kurs og vilde konspirationer. I månedsvis har hun, sammen med ligesindede i det republikanske parti, forhalet hjælpepakken til ukrainerne. Men da det lykkedes Speaker of the House, Mike Johnson, at få Trump til offentligt at støtte hjælpepakken, blev den stemt igennem med overvældende flertal.
Nu har Marjorie Taylor Greene lagt sig i åben krig med Mike Joh...

Mark as Played

Der er problemer på nogle af USAs store institutioner. På universiteterne demonstrerer propalæstinensiske studerende og andre, og der er beskyldninger om antisemitisme. Elever sendes hjem til onlineundervisning - altsammen pga. Israel-Hamas-krigen. Og på den store amerikanske offentlige public service-radio fyger beskyldningerne nu om ensidighed til fordel for Demokraterne.

Er USA så splittet, at der ikke længere er plads til ande...

Mark as Played

Er verdens politibetjent gået på orlov?

For der sker noget mærkeligt i USA. Som i årtier har været kendt som verdens politibetjent. Supermagten der ryddede op uanset hvor på kloden, der var krig eller konflikt. Men en ny isolationistisk bølge har ramt USA, sådan som det er sket før i historien. Hvorfor sker det - og hvad kan det komme til at betyde blandt andet for krigen i Ukraine.

Chefredaktør Tom Jensen, bartender i Toms...

Mark as Played

Vi vil bestemme mere, end vores demokrati kan rumme. Søren Lippert har skrevet bogen »Derfor ender demokratiet, som vi kender det«. Han argumenterer for, at de demokratiske institutioner, vi har i dag, er i forandring, fordi de ikke kan rumme de krav og forventninger om medindflydelse, borgerne har.  Britt Bager mener, at antallet af partier i Folketinget bør reduceres til fem-seks partier. Ellers sættes borgernes retssikkerhed ove...

Mark as Played
April 11, 2024 47 mins

Om fire dage begynder retssagen i New York, hvor Donald Trump er anklaget for at have brugt kampagnepenge på at betale pornostjernen Stormy Daniels for at holde kæft om, at de to havde en affære på et hotelværelse i forbindelse med et golfarrangement i 2006.

Der findes derfor ikke nogen bedre anledning til at snakke om et af de mest utrolige fænomener i amerikansk politik i de sidste mange år.

Nemlig det, der handler om Trump og ...

Mark as Played
April 4, 2024 38 mins

Næsten symbolsk kom meget af amerikansk politik hen over påsken til at dreje sig om det, man i kristen og jødisk sprogbrug engang imellem kalder Det Hellige Land.

Eller mere specifikt: Krigen mellem Israel og Hamas. Det handler dagens udgave af Tom Saloon om.

Og til at snakke om det, gæster udlandsredaktør Kristian Kjærholm Pedersen og opinionsredaktør Pierre Collignon saloonen.

Vært: Tom Jensen, ansvarshavende chefredaktør på B...

Mark as Played

Hvad vil du fortælle dine børnebørn, når du fylder 90? Har du levet et vildt eller et kedeligt liv? Rane Willerslev vælger det vilde, både når han tegner visioner fra sin post som direktør for Nationalmuseet, og når han udfordrer universitetsverdenen. Vi er ved at udvikle os til en nation af konforme bogholdere, og det kan vi ikke leve af i fremtiden, mener han. 12-tallet har betydet, at vi ikke længere får originale 13-taller, og ...

Mark as Played
March 28, 2024 47 mins

Donald Trump fører stadig i meningsmålingerne over Joe Biden her godt syv måneder før præsidentvalget. Men noget tyder på, at forskellen mellem de to bliver indsnævret. Ja, der har endda været nogle målinger, som har vist en lille føring til Joe Biden.

Donald Trump er dog stadig foran i de afgørende svingstater, man skal vinde for at få tildelt tilstrækkeligt af de valgmænd, der jo bestemmer, hvem der bliver USA's præsident.

Så i...

Mark as Played

Den danske folkeskole underviser til middelmådighed og leverpostej. Hvis du har dit barn i folkeskolen efter femte klasse, så deltager du af sociale årsager - ikke af hensyn til dit barns faglighed. Det mener skolelærer og debattør Geeti Amiri. I denne uge er hun gæst i salonen sammen med DR's Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, der mener, politikerne omtaler situationen i Gaza som en naturkatastrofe, fordi det er for delikat at t...

Mark as Played
March 21, 2024 45 mins

I en uge, hvor alt ikke stod på gloende pile i forhold til præsidentvalget 2024, så handler Toms saloon denne gang om noget helt andet, der måske til gengæld kan få stor betydning for valget.

Nemlig det woke USA. Balladen om wokeisme og identitetspolitik og hele den kulturkamp, nogle vil endda sige kulturkrig, der i disse år skaber nye skillelinjer mellem amerikanerne.

Og til at snakke om det gæster Birgitte Borup, kulturredaktør...

Mark as Played

Hvem er Mona Juul og kommer hun til at gå på kompromis med sig selv for at tækkes alle konservative fløje? Tidligere konservativ pressechef Niels Krause-Kjær og social media rådgiver Astrid Haug giver deres karakteristik af de konservatives nye, politiske leder.

Krause-Kjær er oprørt over danskernes stigende indkøb af prepping udstyr. Nu må vores sortsyn og politikernes spillen på frygt stoppe, mener han. Og Astrid Haug gør os klo...

Mark as Played

I denne uges udgave af Toms saloon skal vi fokusere på det måske mest afgørende spørgsmål i den præsidentvalgkamp, vi nu ved kommer til at stå mellem Joe Biden og Donald Trump:

Den illegale indvandring. De millioner, der strømmer over grænsen fra Mexico og ind i USA i disse måneder. 

Og til at snakke om det, gæster Berlingskes USA-korrespondent Jacob Heinel Jensen og Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie saloonen.

Vært: Tom ...

Mark as Played

De unge mænd vender sig mod ligestillingsdebatten, mens kvinderne holder international kampdag. Nina Palesa Bonde mener, at kvinderne har et ansvar for ikke at skubbe mændene væk. 

Huxi Bach er kritisk overfor koranloven, og vi vender, hvordan den kommer til at lægge en dæmper på dansk kunst og satire. Og så diskuterer vi en af tidens uheldige tendenser: Vi mener noget om alt uden at kende fakta. 

Velkommen i Østergaards sa...

Mark as Played
March 7, 2024 44 mins

Det har været en vild uge i USA. Donald Trump leverede en magtdemonstration på den store primærvalgdag, Super Tuesday, Nikki Haley trak sig fra præsidentvalgkampen, og det nu står klart, at det bliver Donald Trump mod Joe Biden i 2024 valget. Samtidig traf USA’s højesteret to vigtige afgørelser i nogle af de mange sager mod Trump. Og netop de mange retssager med Donald Trump i centrum skal vi kigge nærmere på i denne udgave af Toms...

Mark as Played

Vi skal have næserne ud af regnearket og hænderne op af de politiske lommer, hvis vi vil nærme os en grøn omstilling. Den er gal med måden, vi taler om klimaet, mener politisk kommentator og partner i by Serup, Søs Marie Serup, der synes, at sniksnak om procentvis reduktion skygger for reel handling.

Unødvendig matematik spænder også ben for fremtidens uddannelser, mener professor i økonomi Michael Svarer...

Mark as Played

Donald Trump vandt det republikanske primærvalg i South Carolina, der er udfordreren Nikki Haleys hjemstat, og hvis der ikke sker uventede ting i løbet af de næste otte måneder, så står præsidentvalget i 2024 mellem de to ældste og mindst populære kandidater nogensinde i USAs historie: Joe Biden og Donald Trump. Trump har problemer med, at en del af partiet stadig er på Haley-fløjen, og Biden er presset af venstrefløjen, særligt om...

Mark as Played

Vi kan ikke længere reproducere os selv som folk. Omkring hvert 8. danske barn kommer til verden med hjælp fra fertilitetsklinikker. Der er noget galt med familielivet, mener politisk kommentator Noa Redington og koncerndirektør Anders Krab-Johansen. Sidstnævnte er aktuel med bogen Fri os fra den værdiløse borgerlighed. Han mener, at de borgerlige har mistet sproget og ladet markedet og individualismen styre frem for værdier med fo...

Mark as Played
February 22, 2024 34 mins

Vi har i Vesten støttet Ukraine hele vejen gennem krigen. Men mens behovet for hjælp bare bliver større og større, er det som om viljen til at hjælpe bliver mindre og mindre.

Ikke mindst i USA, hvor Trump-fløjen i Det Republikanske Parti synes at vende Ukraine ryggen. Senatet vedtog i sidste uge lige netop en hjælpepakke til Ukraine, Israel og Taiwan på 660 milliarder kroner. Men det er stadig usikkert, om den også bliver godkendt...

Mark as Played

Vi besidder ondskab. Tidens krige får det værste op i alle involverede og derfor bør åndelighed og tilgivelse tænkes med i ligningen, for at vi kan komme videre.

Organdonation skal nu være et aktivt fravalg. Er det på tide at regeringen indfører de nye regler, eller er det et forkert skridt i kampen for retten til egen krop? 

Det er to af de emner, der bliver dækket i dagens salon, hvor vi o...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.