Mikä ikä?

Mikä ikä?

Siun soten Mikä ikä? -podcastin kahdeksassa jaksossa käsitellään laajasti ikääntymisen teemoja, kuten eläkkeelle jäämistä, ikääntyvän hyvinvointia, ikääntyvän roolia ja merkitystä yhteiskunnassa sekä ikääntyvän asumiseen liittyviä asioita. Vieraina on eri alojen ammattilaisia sekä henkilöitä, jotka tuntevat parhaiten ikääntyvien arjen eli ikäihmisiä. Podcastin juontajana on Ilona Pietarinen. Podcastin ideana on herätellä kuulijaa miettimään ikääntymistä eri näkökulmista. Oletko esimerkiksi pohtinut, millainen merkitys ikäihmisillä on järjestötoiminnan pyörittämisessä? Miltä tuntuu muuttaa omasta kodista uuteen kotiin palveluasumisen piiriin? Kuka huolehtii ikäihmisen hyvinvoinnista? Miten kohdata ajatukset kuolemasta? Kuka ylipäätään on ikäihminen? Mikä ikä? -podcast on suunnattu ikäihmisille ja heidän omaisilleen sekä ikääntymiseen liittyvistä aiheista kiinnostuneille.

Episodes

December 16, 2022 34 mins
Siun soten 8. ja samalla viimeisessä Mikä ikä? -podcastjaksossa visioidaan villisti tulevaisuutta. Miltä ikäihmisten palvelut ja elämä ylipäätään voisi näyttää vuosisadan lopulla, kun tänään syntyvät lapset ovat ikäihmisiä?

Oletus tässä vaiheessa on, että teknologian merkitys kasvaa entisestään, mutta mitä kaikkea se voikaan tuoda tulleessaan? Miten teknologia esimerkiksi voi muuttaa asumistamme tai miten sillä voidaan jopa muokata ...
Mark as Played
Mikä ikä? -podcastin seitsemännessä jaksossa keskustellaan siitä, kun ikäihminen ei pärjää enää omassa kodissaan. Kotihoidon palveluilla asumista omassa kodissa voidaan tukea pitkäänkin, mutta palvelujen tarpeen lisääntyessä, edessä voi olla muutto palveluasumiseen. Omasta kodista muuttaminen on ikäihmiselle iso muutos. Ammattilaisten ja omaisten rooli muuttajan tukena on tärkeä.

Uusi koti voi löytyä hoivakodista tai perhekodista. T...
Mark as Played
December 2, 2022 27 mins
Mikä ikä? -podcastin kuudennessa jaksossa keskustellaan aiheesta Oma koti kullan kallis. Oma koti on tärkeä ja merkityksellinen paikka. Moni ikäihminen haluaakin asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Tämä on myös kansallinen tavoite, että iäkkäät ihmiset voivat asua kotona ja saada sinne tarvitsemansa palvelut.

Ennakoimalla ikääntymisen mukanaan tuomia toimintakyvyn haasteita, asuminen voi usein jatkua ikäystävällisesti omassa kodi...
Mark as Played
November 25, 2022 27 mins
Mikä ikä? -podcastin viidennessä jaksossa keskustellaan ikäihmisten hyvinvoinnista. Iäkkäiden ihmisten hyvinvointia on todettu lisäävän mm. aktiivisuus sekä hyvä terveys ja toimintakyky, ystävät, osallisuus ja vapaaehtoistyö.

Mutta ketkä kaikki oikeastaan huolehtivat ikäihmisten hyvinvoinnista ja miten? Mitä mahdollisia esteitä hyvinvoinnille voi olla ja miten näitä esteitä pystyttäisiin ylittämään esimerkiksi eri toimijoiden yhtei...
Mark as Played
November 18, 2022 31 mins
Mikä ikä? -podcastin neljännessä jaksossa keskustellaan kuolemasta. Kuolema ja sen läsnäolo vaikuttavat jokaisen ihmisen elämään jossain vaiheessa. Elämän ensi hetkestä lähtien kuolema kulkee matkakumppanina jokaisen ihmisen elämässä, oli sitten kyse omasta tai jonkun läheisen kuolemasta. Ikääntyminen voi lisätä kuoleman pelkoa ja olla mielessä hyvinkin paljon. Suhtautuminen, tapa kohdata tai käsitellä kuolemaa ei ole yksiselittei...
Mark as Played
November 11, 2022 30 mins
Mikä ikä? -podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan ikäihmisten merkityksestä yhteiskunnassa. Nähdäänkö ikäihmiset taakkana ja kulueränä vai voimavarana ja tärkeinä toimijoina? Onko yhteiskuntamme ikäystävällinen?

Ilona Pietarisen vieraina aiheesta keskustelemassa ovat hallintotieteiden tohtori, eläkkeelle jäänyt Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen sekä eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Eeva Kurki, joka työskent...
Mark as Played
Mikä ikä? -podcastin toisessa jaksossa keskustellaan eläkkeelle jäämisestä ja sen tuomista muutoksissa elämässä.

Ilona Pietarisen vieraina keskustelemassa ovat tietokirjailija ja eläkeläinen Arja Jämsén sekä juuri ennen koronapandemiaa eläkkeelle jäänyt lähihoitaja Anna-Liisa Lehikoinen.
Mark as Played
October 28, 2022 26 mins
Mikä ikä? -podcastin ensimmäisessä jaksossa pohditaan kuka oikeastaan on ikäihminen.

Ilona Pietarisen vieraina keskustelemassa ovat Siun soten geriatrisen osaamiskeskuksen palvelupäällikkö, geriatri Pentti Saarinki ja Eläkkeensaajien Keskusliiton valtuuston 2. varapuheenjohtajana sekä Joensuun kaupungin vanhusneuvoston jäsenenä toimiva Eira Väänänen.
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.