Voetnoten

Voetnoten

Bijna wekelijks verschijnt er een nieuw rapport over de energietransitie. Verplichte kost voor wie de energietransitie wil begrijpen. Maar bijna niemand komt voorbij de managementsamenvatting. Daar heeft Energeia nu de oplossing voor: Voetnoten. Een podcast over ingewikkelde maar zeer relevante rapporten die de gebeurtenissen in de energie- en klimaatwereld van context voorzien. Dus wil je het naadje van de kous weten, maar heb je geen tijd om ellenlange studies door te worstelen? Laat een ander dat dan voor je doen. Elke maand belicht energiedeskundige Laetitia Ouillet onder leiding van presentator Sabine Sluijters een nieuw rapport. Luister naar Voetnoten: taaie rapporten, in drie kwartier.

Episodes

April 22, 2024 64 mins

De Energiewet wordt ook wel het fundament onder de energietransitie genoemd. De wet is aanleiding voor stevige debatten in de Tweede Kamer en moet onder andere consumenten beter beschermen in hun veranderde rol in het nieuwe energiesysteem.

“Het is een pannetje dat al een jaar of vier staat te pruttelen", zegt Laetitia Ouillet in deze aflevering van Voetnoten. De wet - waarvan de invoering gepland staat voor 1 januari 2025 - is ee...

Mark as Played

Knipperende lampen, apparatuur die niet goed werkt, zonnepanelen die worden afgeschakeld. Binnenkort is het een realiteit waar we niet aan ontkomen. Hoe voorkomen we dat het echt uit de hand loopt op het laagspanningsnet?

In deze aflevering van Voetnoten aandacht voor de Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten. Over congestie op het laagspanningsnet, wat eraan te doen is en of thuis- en buurtbatterijen daaraan kunnen bijdrage...

Mark as Played
February 19, 2024 52 mins

In 2035 is de elektriciteitsvoorziening in Nederland CO2 neutraal, geldt er een CO2 belasting voor de gebouwde omgeving en zijn veel huishoudens van het gas af. Wat doet dit, en andere verschuivingen in de energiemix met onze energierekening?

In deze aflevering van Voetnoten aandacht voor de energierekening en hoe die de komende jaren gaat veranderen. Ouillet ontleedt daarvoor alle onderdelen van de energierekening. Die splitst ze...

Mark as Played
January 29, 2024 64 mins

De energietransitie kan niet zonder waterstof. Maar het wil maar niet vlotten met de waterstof economie. De prijs is in de afgelopen jaren fors toegenomen in plaats van afgenomen. Ook blijft het aantal projecten waar daadwerkelijk een investeringsbeslissing voor is genomen beperkt. Hoe komt dat en wordt het ooit nog wat met waterstof?

In de eerste aflevering van Voetnoten van 2024 duikt Laetitia Ouilet in de stand van de waterstof...

Mark as Played

Vlak voor de zomer publiceerde het kabinet het concept Nationaal Plan Energiesysteem waarin het een beeld schets van het energiesysteem van de toekomst en hoe we daar kunnen komen. Daarop kwam veel commentaar van burgers, bedrijven en organisaties. Ook het PBL schreef een reflectie. Wat zijn de belangrijkste kritiekpunten en hoe is het NPE daarop aangepast? Nu is het aan een nieuw kabinet om het NPE uit te voeren. Daarbij staat het...

Mark as Played
November 27, 2023 58 mins

Ieder jaar houden de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het klimaatbeleid tegen het licht. Hoeveel CO₂-besparing levert het op, wat is de bandbreedte en halen we de doelen wel? En dit jaar was er goed nieuws want voor het eerst lijkt het CO₂-reductiedoel van 55% om 2030 binnen handbereik. Maar dan moet alles, en dan ook echt alles meezitten. 

In de tiende aflevering van Voetnoten bespreekt Laetitia Ouillet...

Mark as Played

Fossiele subsidies hebben de gemoederen in Nederland flink bezig gehouden. Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden de A12, de kamer debatteerde erover en de kranten stonden er vol van. Tegelijkertijd bleef veel onduidelijk. Want wat zijn fossiele subsidies eigenlijk? En waarom is er zoveel discussie over?

In de negende aflevering van Voetnoten duikt Laetitia Ouillet in de definitie en werking van fossiele subsidies aan ...

Mark as Played
October 2, 2023 77 mins

Op 22 november gaat Nederland naar de stembus. Wat zijn de plannen van de verschillende partijen als het gaat om energie en klimaat? In de achtste aflevering van Voetnoten geen rapport maar aandacht voor de energie- en klimaathoofdstukken in de partijprogramma's. Achtereenvolgens passeren de VVD, GL/PVDA, D66, CDA, CU, BBB, SP, PVV, PVDD en NSC de revue. “Ik zie veel mogelijkheden voor samenwerking”, constateert Ouillet. 

Energier...

Mark as Played

In het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) komt al het energiebeleid van de afgelopen jaren samen. Het plan schetst een visie op het energiesysteem in Nederland in 2050 en redeneert van daaruit terug. In deze extra lange aflevering van Voetnoten aandacht voor het hoofddocument èn alle ambtelijke werkdocumenten die eraan ten grondslag liggen.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen....

Mark as Played

In het Klimaatfonds zit €35 mrd voor aanvullende maatregelen om de doelen uit de Klimaatwet te halen. Waaraan worden die uitgegeven en is dat een goed idee? In deze aflevering van Voetnoten aandacht voor de reflectie van het PBL op voorstellen voor de inzet van middelen uit het Klimaatfonds en de kamerbrief van de minister van Economische Zaken en Klimaat Rob Jetten over de voorjaarsbesluitvorming Klimaat.

Energierapporten zijn ve...

Mark as Played

Wat is er nodig om de leveringszekerheid van elektriciteit te behouden in een toekomstig CO₂-vrij elektriciteitssysteem dat vrijwel helemaal is gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen als wind en zon? In de vijfde aflevering van Voetnoten aandacht voor het Target Grid en de Adequacy Outlook van hoogspanningsnetbeheerder Tennet.


Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waa...

Mark as Played

Een klimaatneutraal 2050 is haalbaar, blijkt uit het adviesrapport ‘Energie door perspectief: rechtvaardig, robuust en duurzaam naar 2050' van het Expertteam energiesysteem 2050. De scenario’s van de netbeheerders, geactualiseerd in de integrale infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050) maken inzichtelijk hoe uiteenlopend de routes naar dat klimaatneutrale Nederland zijn. Laetitia Ouillet behandelt in deze vierde aflevering beide...

Mark as Played

Het doel van 60% CO₂-reductie in 2030, waar Rutte IV op koerst, ligt nu nog buiten bereik. Het IBO-rapport schetst een menukaart met mogelijkheden om dit doel wél te halen. Wat staat er op de kaart, en wat betekenen de maatregelen? Laetitia Ouillet neemt de luisteraar meer door het hele rapport.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studi...

Mark as Played
February 25, 2023 51 mins

Energiearmoede is een hardnekkig en groeiend probleem in Nederland. Het gaat over geld, verduurzaming, bestuur en rechtvaardigheid. Maar wat is het precies, en wat is eraan te doen? Laetitia Ouillet pakte er diverse rapporten bij om antwoord te geven op die vragen, en komt met meerdere “eye-openers”.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die ...

Mark as Played

De salderingsregeling stamt uit 2004. Toen zag het energielandschap er volstrekt anders uit. Waarom is het zo moeilijk afscheid nemen van deze regeling? Laetitia Ouillet dook in het wetswijzigingsvoorstel en alle andere relevante Kamerstukken, en pakte er diverse rapporten bij om antwoord te geven op die vraag.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vand...

Mark as Played

Bijna wekelijks verschijnt er een nieuw rapport over de energietransitie. Verplichte kost voor wie de energietransitie wil begrijpen. Maar bijna niemand komt voorbij de managementsamenvatting.

Daar heeft Energeia nu de oplossing voor: Voetnoten. Een podcast over ingewikkelde maar zeer relevante rapporten die de gebeurtenissen in de energie- en klimaatwereld van context voorzien. Dus wil je het naadje van de kous weten, maar heb je...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.