iReceptář do ucha

iReceptář do ucha

Jak pečovat o zahradu, pokojové rostliny nebo třeba o psa? Jaké trendy dnes hýbou zahradou i světem za jejím plotem? V tom vám poradí podcast Receptář do ucha, který připravujeme s odborníky i nadšenými laiky. Protože Receptář vždycky ví, jak na to.

Episodes

April 30, 2024 9 mins

Vadí rostlinám zelená dešťovka a jak s ní zalévat? Existuje ideální doba pro založení trvalkového záhonu? Hodí se štěpka k mulčování zeleninových záhonů? Proč ve stínu pod stromy neroste tráva? A z jakého materiálu vyrobit cestičky v zeleninových záhonech? To všechno ví naše odbornice a na vaše otázky dopovídá v dnešní poradně.

Mark as Played

Jak dlouho trvá nechat si na střeše rodinného domu postavit solární elektrárnu? Kolik to stojí a za jak dlouho se vám investice vrátí? Jsou případy, kdy není její instalace dobrý nápad? A co uděláte s energií, kterou nespotřebujete? Nejen o tom jsme si povídali s Pavlem Matouškem, expertem na fotovoltaiku ze společnosti Innogy.

Mark as Played

Víte, z čeho si doma namíchat kvalitní pěstební substrát? Co je to agroperlit? Jak to udělat, aby nové jahody plodily už letos? Nebo snad váháte, jestli listovou zeleninu sít rovnou do záhonů či předpěstovat doma v sadbovači? S tím vším vám dovede poradit naše odbornice Jana Bucharová v dalším vydání oblíbené poradny nejen o zahrádkaření.

Mark as Played

Víte, proč se v zahradnictvích a hobbymarketech prodává tolik druhů substrátů? Má jejich používání smysl? Je rozumné míchat si doma vlastní substrát nebo pěstovat v zemině nakopané za domem? Proč je součástí kompostu rašelina a proč se dnes pomalu přestává používat? A k čemu je tajemná mykorhiza? Na všechny tyto i další otázky odpovídá v rozhovoru zahrad...

Mark as Played

Jak to vypadá, když mají sazeničky málo světla a jak jim pomoct při růstu? Kdy jim přitopit a kdy je přihnojit? Je nezbytné prořezávat rybízy? Jakou zeleninu můžete vysít už teď? Není zbytečné pěstovat mátu ze semínek? A jaký je rozdíl mezi cukrovým a dřeňovým hráškem? To všechno vám v dnešní poradně prozradí naše odbornice Jana Bucharová.

Mark as Played

Věděli jste, kdy je rajče spokojené? Jak může růst ve vodě? Kolik čmeláků je potřeba k opylení jednoho hektaru rajčatové farmy? Proč vám nechutnají rajčata, která koupíte v obchodě? A jak dlouhá může být rajčatová liána? Jestli ne, nenechte si jít rozhovor s Lukášem Rázlem, který rajčata pěstuje ve velkém a po celý rok.

Mark as Played

Toužíte si vypěstovat vlastní zelené fazolky? Řešíte, jestli umístit předpěstované sazeničky rajčat spíš do tepla nebo na světlo? Přemýšlíte, jestli bude nutné zarýt čerstvý kompost do záhonu? Nejste si jistí, jak založit vyvýšený záhon? A toužíte po letošní úrodě malin z nových keříků, ale nevíte, jestli je ještě můžete vysadit? Odpovědi na všechny tyhl...

Mark as Played

Víte, kdy je nejlepší chvíle, napsat závěť, a s kým byste ji měli pořídit? Kdo jsou neopominutelní dědicové a že přeci jen existují chvíle, kdy můžete vydědit třeba své marnotratné děti? Proč nemusí být dobrý nápad něco darovat? A jak mluvit o závěti se svými blízkými? O tom všem mluví v další epizodě našeho podcastu notářka Tereza Kubišová.

Mark as Played

Věděli jste, jak poznáte, že máte na zahradě dobře propustnou půdu? A jak ji vylehčit? Kam si zajet pro inspiraci při zakládání trvalkových záhonů? Kdy je ještě možné vysazovat ovocné stromky? A jak jahodníky zachránit, abyste i letos měli pěknou úrodu? To vše se dozvíte v nejnovější poradně našeho podcastu.

Mark as Played

Věděli jste, kudy ve stromu proudí míza a jak ji můžete správným řezem poslat tam kam potřebujete? Jak si poradit s úpornými vlky? Kolik nástrojů opravdu potřebujete ke kvalitníu řezu stromů? A proč se vlastně mají stromky na podzim bílit? Nejen o tom mluví v rozhovoru našeho podcastu zahradník a odborník právě na ovocné stromy, Vojtěch Ptáček.

Mark as Played

Jak si založit dobré pařeniště? Proč jsou v doma pěstovaném salátu dusičnany? Jak se vyznat v odrůdách rajčat? Který substrát je vhodný pro sazeničky? A proč je dobré přestat zahradničit s rašelinou, třeba jako Královská zahradnická společnost? Odpovědi přináší Jana Bucharová v poradně našeho podcastu.

Mark as Played

Máte pocit, že vám někdy druzí dělají věci naschvál? Že zatímco s jedním kolegou v práci se domluvíte raz dva, s druhým to nikdy nejde? Nechápete, proč si s jedním dítětem rozumíte víc, než s druhým? „Možná je to jen tím, že jste různé typy osobností,“ říká v rozhovoru psycholožka Šárka Miková, autorka Teorie typů.

Mark as Played

Přesně tam totiž uchovávají semena i specializované firmy. Chcete vědět proč? Nebo by vás zajímalo, jak zbavit strom náhle vyrostlé houby? A jak se letos konečně dočkat velké úrody paprik? Na vaše dotazy opět odpovídala naše odbronice na všechno kolem zahrady, Jana Bucharová.

Mark as Played

Proč je penicilin pořád to nejlepší antibiotikum na světě? Jak vzniká antibiotická rezistence a co můžeme udělat sami pro to, abychom ji zpomalili? Proč nemáme chtít na lékaři tyhle léky za každou cenu a jak se vlastně pozná, kdy je nasadit a kdy ještě počkat? A jak bychom vlastně měli antibiotika správně užívat? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte ...

Mark as Played

Co s kompostem vlastně udělá mráz? Který prostředek platí na hraboše a který na octomilky? A co bychom neměli zapomenout vysít, přestože jaro je ještě daleko? To všechno se dozvíte v další epizodě podcastu iReceptář do ucha, který jsme připravili s Janou Bucharovou.

Mark as Played

Jak se chránit před virózou a co dělat, když opravdu udeří? Má smysl mít doma test na covid nebo chřipku? Není lepší místo výpravy k lékaři jen zavolat nebo poslat mail? Proti čemu bychom se měli nechat očkovat? A co dokola opakované posilování imunity? Opravdu funguje? O tom všem mluví v prvním díle epizody o nemocech, imunitě a jejím posilování praktic...

Mark as Played

Taky pěstujete tuto nesmírně zdravou zimní zeleninu, ale moc si s ní nevíte rady? Nechte se inspirovat 3 nejlepšími recepty na kadeřávek! Jak se pěstuje, se dozvíte v další epizodě našeho podcastu iReceptář do ucha, který jsme natočili s vaší oblíbenou Janou Bucharovou.

Mark as Played

Víte, co sypat do krmítka a jak často byste ho měli správně čistit? Kdo je letošním ptákem roku a proč ho vlastně Česká společnost ornitologická vyhlašuje? Co je Ptačí hodinka a že se jí můžete zúčastnit i vy? To všechno a spoustu dalších zajímavostí z ptačí říše poodkrývá v podcastu ornitoložka Dita Hořáková.

Mark as Played

Jak se na Vánoce připravovaly hospodyňky v době první republiky? Pomáhaly jim s přípravou svátečního menu tehdejší kuchařské knihy? Kdy a proč se začalo chodit na šneky a jak se vlastně podával kapr? A proč se tehdy do bramborového salátu nedávalo vajíčko? To vše se dozvíte ve vánočním dílu podcasu iReceptář do ucha od odbornice na kuchyni první republik...

Mark as Played

Jak to udělat, aby vám znovu vykvetly cibuloviny, které jste si v adventu koupili rychlené? Co platí na svilušky a jaké podmínky potřebují bramboříky? To vše a mnohem víc se dozvíte od Jany Bucharové v další epizodě podcastu iReceptář do ucha. Odpovídáme vám na otázky, které jste nám poslali na adresu poradna@ireceptář.cz..

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.