Kóšer podcast

Kóšer podcast

Sprievodca židovským svetom

Episodes

May 19, 2024 25 mins

S rabínom Mišom Kapustinom spúšťame novú minisériu o najdôležitejších židovských modlitbách. A začíname tými najdôležitejšími slovami v judaizme: Slyš Izrael, Hospodin je tvoj Boh, Hospodin je Jediný. 

Mark as Played
Sloboda je ako dýchať vzduch, hovorí rabín Miša Kapustin v záverečnom podcaste tejto minisérie.  
Mark as Played

Hovorí sa v judaizme o láske menej ako v kresťanstve? Ako sa na ňu pozerajú Židia, sa rozprávame s rabínom Mišom Kapustinom.

Mark as Played
Sudcovia by sa mali báť Boha, milovať pravdu a nenávidieť úplatky. O spravodlivosti sa v novej epizóde rozprávame s rabínom Mišom Kapustinom. 
Mark as Played

S rabínom Mišom Kapustinom sa rozprávame o hľadaní rovnováhy. 

Mark as Played

Ak si chcete zachovať priateľstvo, je dôležité byť trpezlivý. Rovnako to platí pre učiteľov všetkých druhov. O ďalšej kľúčovej vlastnosti sa rozprávame s rabínom Mišom Kapustinom.

Mark as Played

Prečo sa v tóre hovorí o tom, že máme byť odvážni aj silní? Vysvetľuje rabín Miša Kapustin a hovorí, aby sme sa nebáli byť sami sebou.

 
Mark as Played

Aký význam má v judaizme radosť a čo znamená byť šťastný? Odpovedá rabín Miša Kapustin. 

Mark as Played
March 10, 2024 42 mins

S expertkou na Blízky východ a šéfkou Herzlovho centra pre izraelské štúdiá na Karlovej univerzite Irenou Kalhosovou sa rozprávame o bezprecedentnej vojne medzi Izraelom a Hamasom.

Mark as Played

Podľa niektorých židovských učencov je na súcite postavený celý svet. S rabínom Kapustinom sa rozprávame o tom, aké je dôležité byť pozorný voči chorým a starým ľuďom, ale aj k zvieratám.

   
Mark as Played

S rabínom Mišom Kapustinom rozoberáme prehrešky lašon hara a zastavíme sa aj pri závisti ako zdroji pre ďalšie zlé veci.

Mark as Played

S rabínom Mišom Kapustinom pokračujeme v minisérii o kľúčových dobrých vlastnostiach v judaizme. Tentoraz o mnohých podobách veľkorysosti a rôznych leveloch cedaky.

Mark as Played

Filokartista Jozef Dukes rozpráva o svojej unikátnej zbierke pohľadníc so slovenskými synagógami, ktorá vyšla v knižnej podobe. 

Mark as Played

S rabínom Mišom Kapustinom rozbiehame novú minisériu o najdôležitejších ľudských vlastnostiach podľa judaizmu.

Mark as Played
January 21, 2024 20 mins

S rabínom Mišom Kapustinom sa venujeme jednému z najcitovanejších prorokov vôbec.

Mark as Played
January 14, 2024 21 mins

S rabínom Mišom Kapustinom rozoberáme jednu z najkomplikovanejších kníh židovskej biblie a premýšľame ako to bolo s Danielom v jame levovej.

 
Mark as Played

Prežite dva dni v živote brnenskej vily na Hlinkách ako návštevníci dvoch úplne rozdielnych stretnutí. V roku 1932, keď sa do nej židovský továrnik Felix Engelsman nasťahoval v čase rozkvetu a v roku 1939, kedy v ponurej atmosfére všetci riešia dilemu či zostať alebo emigrovať. Tento podcast vznikol počas festivalu Štetl fest v Brno v rámci LARP, teda zážitkového programu, ktorý využíva princíp jednoduchého hrania skut...

Mark as Played
December 30, 2023 23 mins

Nikdy nie je neskoro zamilovať sa do judaizmu a excelovať v ňom tak, že spoznáte najväčšie tajomstvo. Teda, ak máte talent a odhodlanie. O príbehu výnimočného rabi Akivu sa rozprávame s rabínom Mišom Kapustinom.

Mark as Played
December 10, 2023 27 mins

 

Ešte sa ani nenarodil a už musel bojovať so svojim bratom Ezauom. Nakoniec síce od neho získal právo prvorodeného, ale trest ho neminul. Rabín Miša Kapustin pokračuje v rozprávaní o jednej z ďalších z veľkých postáv tóry.

Mark as Played
November 12, 2023 21 mins

 S rabínom Mišom Kapustinom sa rozprávame o zlyhaní Mojžišovho brata, ktorý síce bol v jeho tieni, avšak dodnes zohráva významnú úlohu v židovskej tradícii.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.