Verapodden

Verapodden

I Verapodden från Chalmers tekniska högskola i Göteborg hör du personliga samtal kring aktuella frågor med forskare, studenter och alumner. Vilka är deras erfarenheter, drivkrafter och visioner? Vad blir det av kunskapen från Chalmers?

Episodes

May 10, 2024 29 mins

I den tättbebyggda staden är människor mer stressade än i den glesa. Men det räcker med mindre grönområden för att pulsen ska gå ner, förutsatt att de är flera och har en viss biologisk diversitet. Välmående grönytor är också ett kostnadseffektivt sätt att möta klimatförändringar. Under våren 2024 spelar forskare in fågelkvitter på 30 platser i centrala Göteborg för att mäta mångfalden. I förlängningen ...

Mark as Played

För Johanna Kraamer gick vägen till Chalmers via Camp Vera och militärtjänst som flygplansmekaniker. Hanna Monastyrski upptäckte sitt intresse för ingenjörsvetenskap när hon läste tekniskt basår. Båda är i minoritet som kvinnliga studenter på programmen Elektroteknik och IT, men tycker att det oftast har fungerat bra. För att fler tjejer ska känna sig hemma på Chalmers har de jobbat med det årliga evenemanget Camp Vera där de vill ...

Mark as Played
March 26, 2024 30 mins

It began as a moral crusade. Once he became aware of the unfair conditions faced by female scientists in his field, Paul Walton couldn’t ignore them. Over the past 25 years, he has delivered around 150 guest lectures worldwide, championing gender equality in academia. He believes that openly addressing our biases is the crucial first step of a journey toward creating a better working environment for everyone and advancing research.

...

Mark as Played
March 4, 2024 30 mins

Hon försöker lösa ett medicinskt mysterium och har hastighetsrekord i protein-veckning. Pernilla Wittung Stafshede är professor i kemisk biologi och ledamot av Nobelkommittén för kemi. I Verapodden berättar hon om sin forskning på demenssjukdomar, hur hon ser på jämställdheten inom akademin och varför hon har låtit tatuera kedjor av proteiner på sin kropp.

Mark as Played
March 1, 2024 28 mins

Högre, snabbare och smartare. Sedan 2016 har Chalmersstudenter hjälpt världseliten i hästhoppning att trimma sina färdigheter på Gothenburg Horse Show i Göteborg. I år är ryttarens vägval i fokus. Följ med Verapodden till hopptävlingarna på Scandinavium och möt Annie Abrahamson Eknefelt, Marlene Eklund, deras kurskamrater och Magnus Karlsteen, ansvarig för ridsport och hästens välfärd inom Sport och Teknologi på Chalmers.

 

Mark as Played
February 8, 2024 24 mins

Bara omkring tio procent av allt plastskräp som samlas in återvinns till nya produkter. Resten eldas upp. Med bättre teknik blir svinnet nästan noll och begagnad plast kan ersätta fossila råvaror i plastfabrikerna. Det menar Henrik Thunman, professor på avdelningen för energiteknik. I Chalmers kraftcentral plockar han isär plasten på mikronivå genom förgasning, så att dess minsta byggstenar kan sättas ihop till nya produkter utan b...

Mark as Played
January 25, 2024 17 mins

Som maskiningenjör kan man vara med och bygga en mer hållbar framtid – på riktigt. Det var en insikt som Lina Nyberg fick några år efter sin examen från Chalmers. Sedan dess har hon bland annat jobbat i Botswana med biogas från kogödsel. Nu planerar hon nätanslutningen till 370 vindkraftverk i Östersjön och tycker att arbetet med fossilfri el är ett drömuppdrag.

Mark as Played
December 22, 2023 24 mins

”Jag brygger sulfat, lagar ej mat” skrev Vera Sandberg i en dikt om sina studier på Chalmers, där hon läste som enda kvinna bland omkring 500 män. Trots att hon var behörig behövde hon göra ett särskilt inträdesprov i matematik, för att få en studieplats år 1914.

Minnet av Sveriges första examinerade kvinnliga ingenjör hålls levande på Chalmers, där hon bland annat står staty och har lånat sitt namn till bland annat en allé, ett ca...

Mark as Played
December 10, 2023 9 mins

När festernas fest är över börjar arbetet med att finna nästa års pristagare. Men hur väljer man bland all världens forskare? Hur vet man vilken upptäckt som är stor nog? Och görs det något för att fler kvinnor ska få priset? Verapodden frågade Pernilla Wittung Stafshede, professor i kemisk biologi på Chalmers och ledamot av Nobelkommittén för kemi.

Mark as Played
November 18, 2023 27 mins

Maria Grahn lämnade ett jobb i reklambranschen och satte sig i skolbänken, med siktet inställt på en fossilfri transportsektor. Sedan dess har hon sett olika tekniker trenda i omgångar. Nu tror hon att vätgasen är här för att stanna, men den är inte silverkulan som löser alla problem.  

Maria Grahn är docent i energisystemanalys, har bland annat varit ledare för hela Chalmers energiforskningsområde och var nyligen expert i en statl...

Mark as Played
October 11, 2023 22 mins

Syntetiskt ben, en spray som dödar resistenta bakterier och ett smart plåster för hundar och katter. Martin Andersson är professor i materialkemi och arbetar med ytor i gränslandet mellan det konstgjorda och det levande.

I Verapodden berättar han om materialen som härmar kroppens egna, om vägen till den första uppfinningen och vad man kan lära sig av en tecknad professor i ett klassiskt barnprogram.  

Mark as Played
September 27, 2023 24 mins

Vill du förstå framtiden? Prata med någon som är olik dig själv! Så gör Robin Teigland, som forskar om hur ny teknik kan förändra samhället.

Hon har jobbat med riskkapital i Silicon Valley, på oljebolag i Chile och som den sjätte kvinnliga professorn på Handelshögskolan i Stockholm. På Chalmers vill hon ha närkontakt med tekniken – och rädda haven från övergivna fiskenät. 

Mark as Played
September 22, 2023 24 mins

Sommaren 2023 visade hur ett nytt klimat kan påverka matproduktionen. Det är hög tid att fundera över vad vi kan odla i framtiden, menar Christel Cederberg, biträdande professor i hållbara jordbrukssystem.

I Verapodden berättar hon att kossor är bättre än sitt rykte, varför det kanske inte är så smart att äta mycket kyckling och hur vanligt gräs kan bli en del av din egen kost i framtiden.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.