Energia zajtrajška

Energia zajtrajška

Vitajte pri podcaste Energia zajtrajška, ktorý je zameraný na budúcnosť a v ktorom sa ponoríme do dynamického sveta vodíka a obnoviteľnej energie. Budeme skúmať kľúčovú úlohu vodíka v našom energetickom systéme, najmä tam, kde priama elektrifikácia nie je dostačujúca. Popri tom sa zameriavame na využívanie obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku vrátane vodných tokov, slnečnej energie, vetra, biomasy a geotermálnych vrtov. Pridajte sa k nám pri odhaľovaní komplexnosti a inovácií v oblasti energetiky, ktoré vedú k vytvoreniu cesty k udržateľnej budúcnosti.

Episodes

May 1, 2024 30 mins

Podľa Financial Times sú Slovenské elektrárne trojnásobným európskym klimatickým lídrom. Ako tento trend v realite vyzerá v realite a aké aktivity plánuju elektrárne v oblasti zeleného vodíka?

Vypočujte si nový diel podcastu Energia zajtrajška s Róbertom Jambrichom, manažérom pre medzinárodné vzťahy, záležitosti EÚ a životné prostredie (Slovenské elektrárne).

Mark as Played

S Peťom Hegedušom z Národnej vodíkovej asociácie Slovenska (NVAS) sme sa rozprávali o horúcich vodíkových novinkách. V podcaste sa dozviete viac o:

  • podpore elektrolyzérov,
  • slovenských autobusoch s vodíkovým pohonom,
  • pripravovanej zelenej železiarni vo Švédsku so zvučnými investormi,
  • japonskom zelenom metáne vyrobenom spojením CO2 zo vzduchu so zeleným vodíkom,
  • pripravovaných účastiach NVAS na vodíkových podujatiach v Saudskej A...
Mark as Played

Vitajte pri druhej časti podcastu zameranom na batériový priemysel. V štúdiu vítame Mariána Smika, ktorý sa od obchodu s uhlím cez plyn a bio palivá vypracoval k Slovak Battery Alliance a spoločnosti GreenBat.

V podcaste sa dozviete, či výrobcovia elektriny využívajú batériové úložiská, ako je to s recykláciou batérií alebo či budú mať batérie v EÚ digitálny pas a čo to presne znamená.

 

 

Mark as Played

V dnešnom vydaní sa budeme venovať batériovému priemyslu. V štúdiu vítame Mariána Smika, ktorý sa od obchodu s uhlím cez plyn a bio palivá vypracoval k Slovak Battery Alliance a spoločnosti GreenBat.

Podpora energetických úložísk je aj súčasťou opatrení European Green Deal, ktorými smeruje únia ku karbónovej neutralite do roku 2050. Ako v tomto smere postupuje Slovensko a EÚ?

 

 

Mark as Played
March 19, 2024 37 mins

Digitalizácia v energetike transformuje tradičné energetické systémy na inteligentné siete, zvyšuje efektivitu, zlepšuje riadenie zdrojov a podporuje integráciu obnoviteľných zdrojov energie. O tom, aký je aktuálny stav digitalizácie energetiky na Slovensku a aká je jej budúcnosť, prišiel do ďalšieho dielu podcastu Energia Zajtrajška porozprávať Libor Láznička, člen výkonného výboru Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a O...

Mark as Played

Ján Lacko, projektový manažér v spoločnosti WSB Invest a člen výkonného výboru Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie, poslucháčom v tejto epizóde podcastu Energia zajtrajška ozrejmí, aký potenciál majú veterné elektrárne na Slovensku.

Zatiaľ ich využívame len minimálne, ale to by sa malo v blízkej dobe zmeniť. Preberieme aj výhody a riziká turbín s priemerom 160 metrov, ktoré dokážu pekne dop...

Mark as Played

Dekarbonizácia výroby ocele je veľkou šancou pre vodík. Ako sa oceľ v súčasnosti v U. S. Steel Košice vyrába a či sú už známe plány Nippon Steel Corporation - budúceho japonského vlastníka železiarní s ozelenením výroby ocele, o tom viac povie Juraj Sabol, generálny manažér pre stratégiu U. S. Steel Košice.

V podcaste sa dozviete: 

  • Ako presne môže vodík dekarbonizovať výrobu ocele?
  • Čo pre to treba urobiť, aby sa to do roku 2050...
Mark as Played

Nemáme už jadra na Slovensku dosť? Aké náročné je postaviť jadrovú elektráreň a komu vlastne vyrobenú elektrinu z nich predávame?

Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, vypočujte si dnešné vydanie s Michalom Sekáčom, manažérom rozvoja v spoločnosti Slovenské elektrárne. A ak si myslíte, že najvýkonnejšou vodnou elektrárňou u nás je Gabčíkovo, tak aj v tomto smere vás dnes vyvedieme z omylu.

Mark as Played
January 8, 2024 34 mins

Slovensko bolo po desaťročia vnímané ako významná tranzitná krajina zemného plynu z Ruska do Európy. To je už zrejme minulosťou, aspoň na teraz to tak vyzerá. Prameň zemného plynu vyschol a otázka znie, čo s tým mieni podniknúť prevádzkovateľ prepravného potrubia zemného plynu spoločnosť eustream? Ako a čím znovu naplniť poloprázdne potrubia a pri tom podporiť rast nízkouhlíkového hospodárstva?

Generálny riaditeľ eustream, Rastisla...

Mark as Played
December 28, 2023 27 mins

Vedeli ste, že vodík na Slovensku vyrábame viac než 50 rokov? S Petrom Hegedušom z NVAS sme sa rozprávali o dopravných prostriedkoch na vodíkový pohon, elektrolýze vody aj o tom, či je výroba vodíka drahá a jeho ukladanie nebezpečné.

V podcaste sa dozviete odpovede na otázky:   ✅ Vieme si dnes kúpiť elektrolyzér na výrobu vodíka? ✅ Koľko je u nás na Slovensku elektrolyzérov? ✅ Vieme si na google mapách nájsť vodíkové čerpacie stan...
Mark as Played

Na európskom trhu sa objavili malé fotovoltické sety, ktoré si môžu ľudia namontovať na balkónové zábradlie a kábel z druhého konca strčiť do elektrickej zásuvky v byte. S Jánom Karabom zo SAPI (Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie) vám vysvetlíme, či to má vôbec zmysel. Pozrieme sa aj na efektivitu malých veterných elektrární.

Mark as Played

S Jánom Karabom zo SAPI (Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie) sa tentoraz z výšky pozrieme na obnoviteľné zdroje energie u nás. Máme tu ešte solárnych barónov? A sú vôbec tieto alternatívne elektrárne ekonomicky návratné?

Mark as Played
November 11, 2023 20 mins

S Jánom Weiterschützom a Petrom Hegedušom z Národnej vodíkovej asociácie Slovenska (NVAS) dnes otvoríme kapitolu s názvom vodík. Ten je významnou alternatívou pre ukladanie, prenos a využívanie energie získanej obnoviteľnými a nízkouhlíkovými zdrojmi.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.