Какво може Европа?

Какво може Европа?

Питаме - Какво може Европа? Това е новата поредица от подкасти на европейската радиомрежа Евранет плюс. Тя се явява продължение на Зелената сделка, но в един по-широк смисъл. Как Европейският съюз може да отговори на това, от което се нуждаем ние и вие? И какво реално може да ни предложи Европа?

Episodes

April 23, 2024 15 mins

В този епизод поглеждаме към "завой" на Европа, или новият пакт за миграцията.

Ще си върне ли Европейският съюз контрола над границите? Този въпрос стои на дневен ред, след като в началото на април Европейският парламент одобри новия пакт за миграцията и убежището. Преговорите отнеха общо осем години. Новите моменти са задължителна система от 2026 г. за разпределение на мигрантите, които идват в граничните европейски държави като Б...

Mark as Played

В този епизод разглеждаме здравеопазването и задаваме въпроса: Здравето – европейски или национален въпрос? На какво ниво е редно да има регулации и какви да бъдат те? След като заедно преживяхме Ковид пандемията, научихме ли се да действаме заедно или уроците е оказаха индивидуални?

Автор: Лилия Големинова

Участници: 🟢 Чл.-кор. проф. Николай Габровски – неврохирург, национален консултант, по време на пандемията зам.-директор на н...

Mark as Played

Какво може Европа в лицето на дезинформацията?

 

В този епизод на нашата подкаст поредица поглеждаме към динамиката на дезинфомацията в България, очертаваме аспектите ѝ и механизмите за справяне с нея.

Какъв е позитивният и негативният образ на ЕС в медиите и кой преобладава?

Във връзка с предстоящите избори за нов парламент, разглеждаме и насоките на дезинформацията.

 

Автор: Радослав Чичев

 

Участници:

🟢 Анкетирани студенти 🟢 Н...
Mark as Played

Какви турности срещат жените в политиката и бизнеса и какво е мнението на Поколението Z / Gen Z?

 

Развитието на жените в мъжкия свят е на фокус в новия епизод на подкаста „Поколението Z“.

Какви са тенденциите? В момента две жени ръководят институциите на ЕС. Жена стана председател на Европейската централна банка, подкрепена от ЕП, който призоваваше за повече жени на високи постове в областта на икономиката и паричната политика. Вз...

Mark as Played

Войната в Украйнa и какво може Европа?!

След две години война Европа и Западът вече не се изненадват от украинската решителност, свикнаха с нея, но пък се измориха.

Признак за умората е и продължителността на политическите пазарлъци за помощта, която европейци – със или без участието на Съединените щати, оказват на Украйна.

За разлика от европейците, украинците нямат избор да свикнат с войната.

Автор: Доротея Николова

Участници...

Mark as Played

Автор: Радослав Чичев

 

Резюме:

Как земеделието е свързано с големите въпроси за климата и бъдещето на Земята? Каква е политиката на ЕС и нужна ли е по-голяма независимост на земеделските производители, за да осигурят пaзари на местно ниво? Нужна ли е по-добра координация между националните и европейските норми? Как се чувства малкият биопроизводител в сегашната реалност?

Събеседници:

Борислав Сандов, бивш министър на околната стра...

Mark as Played

Кои са основните предизвикателства пред бъдещето на Европейския съюз и може ли новият Европейски парламент, за който ще гласуваме през лятото, да реши проблемите, надвиснали над Стария континент? Кои са предизвикателствата пред България?

 

Участници:

Константин Праматаров - студент трети курс „Политология“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и член на Студентския клуб на политолога

Вангелия Чорбаджийска - студент трети к...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.