Sexhundredetallet

Sexhundredetallet

I ’Sexhundredetallet’ undersøger den unge journalist Louise Lindblad, hvordan hendes generations forhold til sex, seksualitet og skam er blevet formet til, hvad det er i dag. Sammen med kulturhistoriker Mette Byriel-Thygesen tager hun på opdagelse i nutidens seksuelle fænomener og vender bladene i seksualitetens kulturhistorie. Vært og tilrettelægger: Louise Lindblad. Produceret af Vores Tid - Nationalmuseet for Loud.

Episodes

December 31, 2021 49 mins
Året 2021 går på hæld, og i allersidste episode af Sexhundredetallet er det blevet tid til at samle op på året, der gik. Hvad har domineret i seksualitets- og kønsdebatten, og hvilke tendenser og fænomener fylder i nutidens ungdomsgeneration? Vi spørger et nytårspanel bestående af ungdomsforsker Niels Ulrik Sørensen, forperson for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, og historiker Anders Larsen aka dragqueen Chantal al Arab.

Vært: Lou...
Mark as Played
Journalisten Louise Lindblad er taget til julebingo i Nørrebrohallen for at spille med om dildoer, penisringe og glidecreme. Onani har historisk været forbundet til skam, så hvordan kom vi lige hertil; 500 unge mennesker, der mødes for at spille om sexlegetøj? Og er den her gruppe af unge repræsentative for vores forhold til onani i dag, eller hænger fortidens onaniskam stadig ved?

Vært: Louise Lindblad, journalist.
Medvirkende: Mort...
Mark as Played
Journalisten Louise Lindblad mødes med den jævnaldrende sugardater Marie. Louise vil nemlig forstå fænomenet, der tilsyneladende bliver mere og mere udbredt i sin egen generation, og hun vil forstå, hvordan sugardating passer ind i den ligestillingsideologi, der samtidig hersker i vores tid. Er sugardating, der ofte går under betegnelsen gråzoneprostitution, en decideret generationsudfordring eller bare en moderne form for dating?

...
Mark as Played
Hvordan har menneskers måder at møde hinanden og finde kærligheden på, ændret sig over tid? Og hvad har det egentlig haft af betydning, at digital teknologi er kommet til at dominere den senmoderne datingkultur? De spørgsmål er omdrejningspunktet i denne episode af Sexhundredetallet, hvor der også bliver plads til en samtale om dét, det hele i bund og grund handler om; en almenmenneskelig længsel efter kærlighed og efter at kunne v...
Mark as Played
De blev kaldt trækkerdrengene. De stablede sukkerknalder i Illums cafeteria eller holdt til ved deres faste flise på Rådhuspladsen. I dag er den politisk korrekte betegnelse mandlige sexsælgere. Og modsat tidligere i vores historie, så er mænd, der sælger sex, stort set usynlige i dag - både i gadebilledet og i prostitutionsdebatten. Det er også derfor, at Sexhundredetallets to værter, Mette Byriel-Thygesen og Louise Lindblad, mild...
Mark as Played
November 26, 2021 43 mins
Det mest naturlige i verden... eller er det? Barnet ved brystet er i dag stærkt knyttet til forestillingen om den gode mor, men alligevel har amning, med jævne mellemrum, skabt debat og vakt forargelse, især når det foregår i det offentlige rum.

Men hvad er der lige med den dér brystmælk, der tilsyneladende kan frembringe alt fra væmmelse til nærmest magisk ophøjelse? Og hvordan har både moderskabsidealer, og hvad vi opfatter som n...
Mark as Played
November 19, 2021 50 mins
I et industrikvarter i Nordsjælland findes der en kælder, der gemmer på et mørkt og kinky bondage-univers. Her bliver journalisten Louise Lindblad inviteret med indenfor en helt almindelig lørdag formiddag for at udforske de mere skjulte sider af den menneskelige lyst.

Vores kulturelle opfattelse af, hvad der er ‘seksuelt afvigende’ eller ‘perverst’ er konstant i bevægelse og har været det gennem århundrede. Spørgsmålet er, hvor vi...
Mark as Played
I kølvandet på de seneste ugers debat om øremærket barsel til fædre, er det i den her episode af Sexhundredetallet faderskabets kulturhistorie, der er omdrejningspunktet. For hvordan har fars rolle udviklet sig gennem generationer? Kan far give samme omsorg som mor, og vil far ligeså gerne? Og hvad er egentlig biologi, og hvad er kultur, når det kommer til, hvordan mænd og kvinder er blevet - og bliver - set på som forældre?

Værter...
Mark as Played
November 5, 2021 53 mins
Selvom hiv ikke længere er en dødsdom, så kaster 1980’ernes aids-epidemi stadig lange skygger ind i vores nutid. Både ind over mange menneskers liv, men måske især ind over synet på seksualitet.
I den her episode af Sexhundredetallet får kulturhistoriker Mette Byriel-Thygesen og journalist Louise Lindblad besøg af to hiv-smittede fra hver sin generation. Ole fik et brev ind af døren i 1985, hvori der stod, at han var testet positiv...
Mark as Played
October 29, 2021 43 mins
En gruppe af aktivistiske, tykke kvinder deler billeder af deres mavedeller og bløde lår på Instagram. De er en del af den tykpositive bølge, der i de senere år er skyllet ind over vores kultur, men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at kæmpe en aktivistisk kamp for at få ligestilling mellem de tykke og de slanke?

Dét forsøger kulturhistoriker Mette Byriel-Thygesen og journalist Louise Lindblad at blive klogere på i selskab med ...
Mark as Played
October 22, 2021 46 mins
Selvom halvdelen af jordens befolkning på et eller andet tidspunkt bløder fra underlivet, er menstruationsblod stadig i 2021 forbundet med myter og mystik. Måske er du selv en af dem, der smugler tamponer i ærmet som en anden drug dealer uden helt at vide hvorfor?
I den her episode af Sexhundredetallet undersøger kulturhistoriker Mette Byriel-Thygesen og journalist Louise Lindblad, hvor den menstruationsskam kommer fra.

Værter: Met...
Mark as Played
Seksualundervisning i folkeskolen har ændret sig markant over de sidste hundrede år.

I dag står der emner som digitale grænser, seksualitet og samtykke på skoleskemaet, men da Mette Byriel-Thygesen og Louise Lindblad gik i folkeskole var det mest noget med en dildo og et kondom og måske, hvis de var heldige, en dvd med Lis og Per, der har sex for første gang.

Den her episode af Sexhundredetallet er derfor dedikeret til alle os, og al...
Mark as Played
October 8, 2021 46 mins
For 20 år siden blev den moderne mand kaldt ‘metroseksuel’. Siden kom den nye og mere ekstreme sex- og kropsbesatte ‘spornoseksuelle’. Selvom begreberne forbindes med det 21. århundrede, så går historien om forfængelige mænd faktisk helt tilbage til 1700-tallet.

Spørgsmålet er, om vi nået til en ny epoke i historien om mænds forfængelighed, og hvis ja, hvad er så det allernyeste mandeideal? Mette Byriel-Thygesen og Louise Lindblad ...
Mark as Played
Hun er et fænomen, der har eksisteret siden 1976. Og så har hun lige overlevet en MeToo-bevægelse, skiftende chefredaktører og også skiftende årtiers seksualmoral. Men er Side 9-pigen stadig i dag et symbol på frisind og frigørelse, ligesom hun var tilbage i 1970’erne, eller er tiden måske i virkeligheden inde til at sige pænt farvel til hende? Mette Byriel-Thygesen og Louise Lindblad har inviteret to Side 9-piger fra hver sin gene...
Mark as Played
September 24, 2021 41 mins
Når du tjekker din lønseddel, tænker du så nogensinde over, at det sene 1800-tals kønsroller har en indflydelse på beløbet? Hvordan dét lige hænger sammen, undersøger kulturhistoriker Mette Byriel-Thygesen og journalist Louise Lindblad i kølvandet på sygeplejerskekonflikten.

Værter: Mette Byriel-Thygesen, museumsinspektør på Nationalmuseet og Louise Lindblad, journalist.
Medvirkende: Astrid Elkjær Sørensen, historiker.

Produceret af...
Mark as Played
September 17, 2021 48 mins
Det har altid været vigtigt at være godt gift, men hvad ‘godt’ betyder, har skiftet gennem tiderne...
Sexhundredetallet giver denne gang ægteskabets lange kulturhistorie en kærlig og ærlig behandling, og det sker i selskab med Gift ved første bliks nye ekspert, Julia Lahme.

Værter: Mette Byriel-Thygesen, museumsinspektør på Nationalmuseet og Louise Lindblad, journalist.
Medvirkende: Julia Lahme, etnolog og livsstilsekspert.

Produceret...
Mark as Played
September 10, 2021 46 mins
Dét bare maver… Eller er det? Historien om, hvad kvinder bør - og ikke bør - gå klædt i, går meget længere tilbage i vores fortid end den såkaldte crop top-gate.

I den her episode af Sexhundredetallet tager Mette Byriel-Thygesen og Louise Lindblad på en tidsrejse for at forstå, hvordan et forbud mod en mavebluse på en skole i Vejle kan skabe så meget røre. Med i studiet er kvindehistoriker Jytte Larsen. Hun var en del af rødstrømpe...
Mark as Played
December 9, 2020 27 mins
Vi rejste til månen, før vi opdagede klitoris. Generelt har den kvindelige seksualitet været nedprioriteret gennem vores historie, især i forskningsverdenen, og journalisten Louise kan ikke lade være med at tænke på, om det er derfor hun kender sit eget underliv så dårligt. I allersidste afsnit af Sexhundredetallet tager hun på orgasmekursus for at blive klogere på sig selv og den kvindelige anatomi.

Værter: Mette Byriel-Thygesen, m...
Mark as Played
I denne særudgave af Sexhundredetallet vender vi blikket mod oldtiden. Hvad ved vi egentlig om sex i oldtiden - udover at vi er 100% sikre på, at de havde sex? Seniorforsker Flemming Kaul fra Nationalmuseet leder os gennem tusinder af års sexdyrkelse. Fra den tidlige jægerstenalder, hvor dyrkelsen af frugtbarhed var den dominerende, frem til Romerrigets frigjorte sexmoral og penisdyrkelse, der næsten var blottet for skyld og skam. ...
Mark as Played
December 2, 2020 27 mins
Mens den seksuelle frigørelse fjernede en del af skammen ved at have lyst til sex, lagde den også bånd på de aseksuelle. 33-årige Hanne Jensen fortæller i det her afsnit, hvordan er det at være ung og aseksuel i en tid, hvor det at have en seksualdrift og et aktivt sexliv er blevet samfundsnormen.

Vært: Mette Byriel-Thygesen, museumsinspektør på Nationalmuseet og Louise Lindblad, journalist.
Medvirkende: Hanne Jensen.

Produceret af...
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.