Europa i 20'erne

Europa i 20'erne

Europa trådte ind i 20’erne med en lyst til at se fremad oven på et årti med økonomisk krise, politisk splittelse, folkevandringer og Brexit. Men så kom coronapandemien og skyllede os et godt stykke tilbage på brættet. Så hvordan bliver Europa i 20’erne? Hvilke dagsordner og konflikter vil dominere? Og hvad vil være vigtigt i dette årti? Det undersøger Anne Sofie Allarp sammen med danske EU-parlamentarikere i denne podcastserie, som er udviklet i samarbejde med Europa-Parlamentets kontor i Danmark.

Episodes

November 20, 2020 45 mins
De første 45 år flyttede arbejdskraften sig ikke så meget på det indre marked i EU. Men så skete udvidelsen med Øst- og Centraleuropa i 2004 og 2007, og så kom der for alvor gang i arbejdskraftens frie bevægelighed, og det satte gang i de problemer og dilemmaer på det europæiske arbejdsmarked, der følger af, at millioner har flyttet sig fra øst mod vest. Kan den frie bevægelighed undgå at destabilisere EU i 20’erne?

Med Marianne Vin...
Mark as Played
Det 20. århundredes olie-afhængighed er ved at blive afløst af nye energi-former og ny teknologi. Energisektoren er under forandring, produktionen er under forandring, og den måde, vi lever på, er under forandring. Men hvor meget er snak, og hvor meget vil Europa faktisk stille om i 20’erne?

Med Morten Helveg Petersen, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, og
Nikolaj Villumsen, medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslist...
Mark as Played
November 20, 2020 48 mins
Europa er helt alene i verden. Næsten. Vores transatlantiske forbindelse er ikke, hvad den har været. Forholdet til naboer som Rusland og Tyrkiet er ikke det bedste. Flygtningekrisen præger stadig forholdet mellem EU og Afrika. Og corona-krisen har styrket Kinas magt, primært fordi den har svækket os andre. Hvad betyder det for vores globale indflydelse, og hvordan fører vi bedst vores udenrigspolitik i 20’erne?

Med Pernille Weiss,...
Mark as Played
Den fælles landbrugspolitik går tilbage til starten af det europæiske fællesskab, og politikken og den økonomiske støtte til de europæiske landmænd har været en såkaldt varm kartoffel i Europa lige siden. De fleste af os har hørt om tidligere tiders overskudslagre med bjerge af smør og korn og dumpning af billige subsidierede afgrøder i den tredje verden. Men vi sætter alle sammen afgrøder på spisebordet hver aften, og næsten 4 ud ...
Mark as Played
Kan Europa nå at hoppe på digitaliseringstoget? Det er ikke mere end halvandet årti siden, at amerikanske highschool-elever fik mulighed for at benytte et nyt medie, der kaldte sig Facebook. I dag lever vi en stor del af vores sociale liv på sociale medier, og de samme liv er valuta for store tech-virksomheder i form af data. Men Europa er hægtet af digitaliseringen, der hovedsageligt drives af USA og Kina. Hvor efterlader det os e...
Mark as Played
November 20, 2020 42 mins
Europas økonomiske og geopolitiske styrke i det 21. århundrede vil være afhængig af vores evne til at forblive en global produktions- og industrimagt.
Udviklingen går hurtigt i de her år, og den globale konkurrence er intens fra et protektionistisk Amerika og et statskapitalistisk Kina. Svaret fra EU er en europæisk industripolitik og målrettede europæiske investeringer i den private sektor. Er det planøkonomi? Og hvilke europæiske...
Mark as Played
November 20, 2020 49 mins
Har vi fælles værdier i Europa? Det spørgsmål stiller mange sig selv efter opblomstringen af voldsomme ideologiske og værdimæssige brudflader i Europa, mellem Vesteuropa og dele af Central- og Østeuropa. Men også internt er de fleste lande splittede værdipolitisk. Men skal vi være enige om de grundlæggende værdier? Behøver vi alle at være demokratiske lande med uafhængige retssystemer? Og hvilke værdikampe vil være de hårdeste i 20...
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.