Sähkö tulee töpselistä

Sähkö tulee töpselistä

UUSIA JAKSOJA! Sähkö tulee töpselistä -podcast pureutuu ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden ja energia-asioiden teemoihin. Uusissa jaksoissa sukelletaan muun muassa hypetettyyn vetytalouteen, tekoälyn uhkiin sekä mahdollisuuksiin ja otetaan kantaan siihen, kuinka rivakasti tarvitsemme vihreää siirtymää. Sarjan juontavat Harri Moisio sekä Pohjolan Voiman yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Riitta Larnimaa. Osallistu keskusteluun ja jaa meille oma kuunteluhetkesi somessa #sähkötuleetöpselistä. Seuraa myös Pohjolan Voimaa Twitterissä ja Instagramissa @PohjolanVoima

Episodes

March 19, 2024 36 mins

Elämme sinisellä planeetalla, mutta koko maapallon vesivarannoista ihmisen käyttöön kelpaavaa vettä on alle 1 %. Edes tuhansien järvien maan vesivarat eivät ole ehtymättömät ja Suomikin on osallinen kansainvälisessä vesikriisissä. Mitä meidän tavallisten mökkijärvellä soutelevien suomalaisten tulisi ajatella kaikesta tästä ja miksi me emme saa Itämerta puhdistettua?

Jaksossa maailman vesitilanteesta keskustelevat ulkoministeriön Ra...

Mark as Played

Säästä riippuvaisten tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon lisääntyessä sähköntuotannon vaihtelut nopeutuvat ja kasvavat. Tuotantomäärien vaihtelun vuoksi tulevaisuudessa tarvitaan lisääntyvissä määrin energian varastointia.

Onko energian varastointi vastaus sähkömarkkinoiden kasvaviin tarpeisiin? Millaisia varastointitapoja on tällä hetkellä käytössä? Entä millaisia uusia innovaatioita on kehitteillä tulevaisuuden varalle? Miten niide...

Mark as Played

Metsä tuntuu olevan monille suomalaisille jopa sydämen asia. Metsästä keskustellessa syntyy vastakkainasettelua: onko luonnon monimuotoisuus ristiriidassa talouskasvun kanssa? Miksi avohakkuut kuulostavat tänä päivänä monille jopa kirosanalta? Miksi Suomessa kulotetaan eli kohdennetusti poltetaan metsiä tarkoituksella? 


Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuusohjelmasta vieraana jaksossa on kertomassa Metsäteollisuus ry:n ...

Mark as Played

Kuinka saadaan nuoret ja erityisesti Z-sukupolvi innostumaan energia-alasta? Voisiko ilmastokysymysten esiin nostaminen ja niihin pureutuminen toimia houkuttimena? Energia-alallahan pääsee pelastamaan maailmaa, mikä voisi olla sen kiinnostavampaa!

Jaksossa Energiateollisuus ry:n työelämäasiantuntija Henna Hirvonen ja Nuorisotutkimusverkoston dosentti Lotta Haikkola muistuttavat energia-alan olevan monipuolinen ala, jolla tarvitaan ...

Mark as Played

Mistä syntyy innostava yrityskulttuuri ja miten se vaikuttaa työntekijöiden motivaatioon ja sitoutumiseen? Miten osaamista johdetaan ja miten sitä pitäisi johtaa? Kuinka johtamisessa pitäisi ottaa huomioon yksilölliset eroavaisuudet ja monimuotoisuus?

Jaksossa vieraina ovat Aalto-yliopiston johtamisen laitoksen lehtori Hertta Vuorenmaa ja Henley Business Schoolin toimitusjohtaja Paula Kilpinen, jotka pohtivat, minkälaisiin suuntiin...

Mark as Played

Mitkä ovat yleisimmät tekijät, jotka vaikuttavat yksilön liikkumisen hiilijalanjälkeen? Entäpä mikä rooli kunnilla on, jotta hiilijalanjälki pysyisi kurissa? Onko ylipäätään nopean ja tehokkaan paikasta paikkaan siirtymisen halusta mahdollista ja jopa tarpeellista päästää irti?

Jaksossa hiilijalanjäljen pienentämisen haasteista sekä mahdollisuuksista keskustelemassa ovat Kuntaliiton kehittämispäällikkö Johanna Vilkuna sekä Tampere...

Mark as Played

Ympäristökeskustelua käydään sekä ilmastonmuutoksen että luontokadon näkökulmasta. Mahtuuko keskusteluun energiapolitiikasta ja energiantuotannostakin vain yksi asia kerrallaan? Turve oli ensin hyvä, sitten ei. Tuuli oli hyvis, nyt se alkaa olla myös pahis. Miksi aurinkovoima on nyt pinnalla ja mikä juju siihen sisältyy? Entä hypetetäänkö vetyä sittenkin ihan liikaa? 

Jaksossa Tere Vadén BIOS-tutkimusyksiköstä sekä ympäristöpolitii...

Mark as Played

Miten luontokato ja ilmastonmuutoksen ehkäisy nivotaan yhteen? Mikä taas on yritysten vastuu ja asema luontokadon ja ilmastonmuutoksen ehkäisyssä? Missä on matalalla roikkuvia hedelmiä ja mitkä niistä voitaisiin poimia heti?

Jaksossa hedelmällistä keskustelua luomassa ovat Energiateollisuuden energiatuotannon asiantuntija Heidi Lettojärvi sekä Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Tiina M. Nieminen, jotka avaavat mitä kannustimia voi...

Mark as Played

Nuoret ja Elokapina ottavat aktiivisesti kantaa ilmastonmuutokseen. Kenellä muulla on vastuu toimia ja voiko tällainen kansalaisaktivismi edistää oikeasti asioita? Mitä haasteita päätöksenteossa kohdataan ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta? Minkä kuuluu mennä edelle, talouden vai ympäristönsuojelun, ja onko tässä edes eturistiriitaa?


Jaksossa sukupolvien yli katseensa suuntaavat europarlamentaarikko Henna Virkkunen ja Al...

Mark as Played
November 7, 2023 42 mins

ChatGPT hämmästyttää ja hirvittää, mutta onko tekoäly lopulta uhka vai mahdollisuus? Mikä rooli tekoälyllä voi olla tulevaisuuden työelämässä ja teollisuuden prosesseissa sekä kunnossapidossa? Millaisia toimenpiteitä tulisi tehdä, jotta tekoälyn kehitys olisi eettisesti ja yhteiskunnallisesti kestävällä pohjalla?

Jaksossa tekoäly-yrittäjä Antti Merilehto ja professori Petri Ylikoski Helsingin yliopistosta kertovat meneekö ChatGPT-k...

Mark as Played

Mikä on yllättävin asia, joka muuttuu sähköautoon vaihtaessa ja mitä vaihtaessa pitää ottaa huomioon? Miksi latausinfra on niin monimutkaista ja mitä latauksesta pitää tietää? Mitkä taas ovat yleisimmät asiat, jotka ovat sähköautojen yleistymisen esteenä?

Jaksossa Energiateollisuus ry:n sähköisen liikenteen asiantuntija Tuukka Heikkilä ja Kempowerin viestintäjohtaja Paula Savonen kertovat, onko latausviidakko helpottumassa. Entä mi...

Mark as Played

Miten ydinvoima eroaa muista energiantuotantomuodoista päästöjen suhteen? Kun ydinvoimalaitoksissa syntyy vaarallisia jätteitä, mitä niille tehdään? Miksi suhtautuminen ydinvoimaan on erilaista Euroopan eri maissa?

Jaksossa Pohjolan Voiman toimitusjohtaja llkka Tykkyläinen ja LUT-yliopiston professori Juhani Hyvärinen kertovat, miksi ydinvoima on Suomessa niin hyväksyttyä. Mutta millaisia vaikutuksia ydinvoiman lisärakentamisella o...

Mark as Played

Onko meillä varaa vihreään siirtymään? Vai onko meillä oikeastaan varaa olla siirtymättä rivakasti? Mitkä ovat keskeisiä haasteita tai jopa esteitä siirtymän osalta ja mitä hallitusohjelma tarkoittaa vihreälle siirtymälle?

Jaksossa Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ulla Heinonen ja Sitran Luonto ja talous -projektin projektijohtaja Outi Haanperä ottavat myös kantaa siihen, mitä konkreettisia tekoja voitaisiin toteuttaa välittömä...

Mark as Played

Onko vetytalous hypeä vai jo hetken päästä realismia? Onko toiveiden tynnyri ladattu liian täyteen? Miksi vetyä pidetään potentiaalisena ratkaisuna teollisuudessa, energiantuotannossa ja liikenteessä?

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara ja Nordic Ren-Gas Oy:n toimitusjohtaja Saara Kujala kertovat kaiken, mitä vedystä tulee tietää. Mutta mikä on yllättävin asia, johon vety tarjoaa ratkaisun? 

Ohjelman juontavat Harri Moisio ja yhteis...

Mark as Played
Erilaisten metallien ja mineraalien tarve kasvaa kun maailma sähköistyy. Metalleja tarvitaan muun muassa akuissa, aurinkopaneeleissa ja kännyköissä.
Eurooppa kuluttaa noin neljäsosan maailman metalleista ja tuottaa niitä noin kolme prosenttia. Vain Suomessa ja Ruotsissa on kaivostoimintaa Euroopassa. Millaista geopoliittista vääntöä mineraaleista käydään?
Ja ennen kaikkea, miten ratkotaan resurssien niukkuus ja kasvavat tarpee...
Mark as Played
Miten digitalisaation avulla voi lähes joka kodissa säästää energiaa? Ja samalla tietysti pienentää sähkölaskuaan?
Oulun yliopiston professorin Mika Ruususen ja Paltan elinkeinopolitiikan asiantuntijan Mikko Palonevan kodeista löytyy paljon älyä, joiden avulla säästyy energiaa. Molempien työkin liittyy aiheeseen, mutta haastateltavat vakuuttavat, ettei laitteiden käyttöön tarvita insinöörin koulutusta.
Ohjelman juontavat Harri M...
Mark as Played
Vesi on elintärkeää kaikelle elolliselle. Meille suomalaisille vesi tulee puhtaana hanasta, eikä sen merkitystä aina huomaa. Sitä kuluukin suomalaiselta keskimäärin 120 litraa joka päivä. Kuitenkin pelkästään vedenpuhdistus aiheuttaa noin 5 % maailman hiilidioksidipäästöistä.
Mihin kaikkeen yllättäväänkin vesi liittyy? Ja miten vesi nivoutuu ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja ylikulutukseen? Miksi on tärkeää kiinnittää veteen huo...
Mark as Played
March 21, 2023 37 mins
Luontokadon mukanaan tuomiin ongelmiin on herätty vauhdilla. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen on seurausta ilmastonmuutoksesta ja uhat ovat ihmisellekin mittavat. Tarvitsemme puhdasta ilmaa, vettä ja ravintoa.
Miten luontokatoa saadaan torjuttua?
Vieraina nuorten luontodelegaatti Alli Pylkkö sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Third Rock -yhtiön toimitusjohtaja Leo Stranius. Yritys vauhdittaa yritysten vastuullisuus- ja lu...
Mark as Played
Sähköä, sähköä. Sitran selvityksen mukaan sähköstä tulee suurin yksittäinen energiamuoto vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös lämmitys sähköistyy ihan uusille leveleille. Lämpö tulee yhä patterista, mutta mitä muuta se tarkoittaa kuin kaupunkikuvasta häviäviä hiilikasoja? Ainakin jättimäisiä sähkökattiloita ja hukkalämmön hyötykäyttöä. Mitä tapahtuu puuperäisiä polttoaineita käyttäville yhteistuotantolaitoksi...
Mark as Played
Mitä päättäjiltä nyt vaaditaan? Edellinen hallitus on kulkenut kriisistä ja kriisiin.
Kuinka helppoa tai vaikeaa poliitikon on taiteilla ilmastonmuutos tavoitteiden ja samalla energian riittävyyden välillä?
Kun pelissä ovat sekä geo- ja turvallisuuspolitiikka sekä huoltovarmuus, riittää uudellakin hallituksella pähkittävää.
Vieraina johtava varautumisasiantuntija Pia Oesch Huoltovarmuuskeskuksesta ja johtaja, politiikan tutkija ...
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Math & Magic: Stories from the Frontiers of Marketing with Bob Pittman

    How do the smartest marketers and business entrepreneurs cut through the noise? And how do they manage to do it again and again? It's a combination of math—the strategy and analytics—and magic, the creative spark. Join iHeartMedia Chairman and CEO Bob Pittman as he analyzes the Math and Magic of marketing—sitting down with today's most gifted disruptors and compelling storytellers.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    New Heights with Jason and Travis Kelce

    Football’s funniest family duo — Jason Kelce from the Philadelphia Eagles and Travis Kelce from the Kansas City Chiefs — team up to provide next-level access to life in the league as it unfolds. The two brothers and Super Bowl champions drop weekly insights about their games and share unique perspectives on trending NFL news and sports headlines. Plus, entertaining stories from a combined 21 years in the league, off-field interests, and engaging conversations with special guests. Watch and listen to new episodes every Wednesday during the NFL season & check us out on Instagram, Twitter and Tiktok for all the best moments from the show.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.