XXZ magazin podcast

XXZ magazin podcast

Dragi čitaoci, od sada nas možete i slušati! U podcastu XXZ magazina Petar Luković i Sandra Dančetović pretresaju Lukovićeve rock arhive i komentarišu aktuelne teme.

Episodes

January 30, 2024 34 mins
Konačno se vraćamo, nakon duže i neplanirane pauze izazvane događajima koje nismo mogli ni da planiramo, niti da na njih značajno utičemo.

U čekanju da prođe "još samo ovo", prošli su meseci, a mi smo najzad odlučili da stavimo tačku na čekanje i odlaganje.

U ovoj epizodi Petar Luković se obraća čitaocima, odnosno slušaocima i pozdravlja sve one koji su mi pisali, koji su ga zvali, uplaćivali donacije i raspitivali se o tome kako j...
Mark as Played
Verovali ili ne, u današnjoj epizodi razgovaramo o sportu, tačnije o košarci, još preciznije - o NBA, Jokiću i Lukoviću kao navijaču bez kluba koji trenutno navija za Denver.

Dok su utakmice NBA omiljena Lukovićeva zabava ovih dana, Sandra o košarci ne zna ništa, tako je razgovor prilagođen svima onima koji se pitaju šta je, recimo, play off.
Mark as Played
Dosad smo u više navrata razgovarali o muzici, filmovima, serijama, dok smo knjige samo sporadično pominjali. Došlo je vreme da ispravimo nepravdu nanetu literaturi i govorimo o svojoj ljubavi prema knjigama i čitanju. Knjige jesu za mnoge duševna hrana, no mi se najviše slažemo sa naslovnom maksimom Tina Ujevića - možda knjige nisu hrana, ali su poslastica. Bez njih se može, ali je takav život bezukusan i otužan.

Koje žanrove najv...
Mark as Played
U naslovu epizode citirali smo Prlju, frontmena grupe Let 3, ovogodišnjih predstavnika Hrvatske na Evroviziji. "U ratu nema pobednika, na Evroviziji nema gubitnika", kako to jednostavno i tačno zvuči. Prlja ne samo da je rekao istinu, već je ukratko i opisao Evroviziju kao fenomen. To je muzičko takmičenje u kojem muzika često nije najvažnija; manifestacija koja počiva na političkoj ideji, a koja bi da je apolitična; šou koji je is...
Mark as Played
April 27, 2023 44 mins
Nakon "Bolje prošlosti" na red dolaze, sasvim logično, "Godine raspada", još jedna Lukovićeva knjiga, potpuno drukčija od prethodnih. U današnjoj epizodi razgovaramo o tome kako je nastala, ko su njeni junaci i šta je Lukovića iz dana u dan navodilo da se sa njima obračunava, ismeva ih, neretko čak i pišući iz njihove perspektive.
U knjizi se našao i jedan roman, kao i jedan pozorišni komad, a zajedno sa ostalim kolumnama i specifi...
Mark as Played
U poslednjem delu razgovora o Lukovićevoj knjizi "Bolja prošlost" govorimo o tome kako je došao na ideju za naslov 1988. i kako je samo godinu dana kasnije naslov postao najrelevantniji element knjige. Danas je ta sintagma ne samo sinonim za zlatno doba muzike bivše Jugoslavije, već sve što je prethodilo krvavom raspadu zemlje, ratovima, sankcijama, bedi, mržnji...

Naravno, razgovarali smo i o vedrim temama, inspirativnim sagovorni...
Mark as Played
Nastavljamo priču o Lukovićevoj knjizi "Bolja prošlost: Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940 - 1989".

Kako smo se u prethodnoj epizodi upoznali sa širim kontekstom i onime što je prethodilo radu na knjizi, Petar Luković nam ovoga puta govori o samom prikupljanju građe, hrpi materijala i iscrpnim pripremama, ali i o najzanimljivijim intervjuima i sagovornicima koje će zauvek pamtiti.

Neizbežna je i priča o preplitanju muzike...
Mark as Played
Počinjemo opsežnu seriju razgovora o "Boljoj prošlosti", Lukovićevoj knjizi o istoriji jugoslovenske zabavne, džez, pop i rok muzike, koja je objavljena pre 34 godine.

U prvoj epizodi ovog mini-serijala Luković nam govori o tome kako je došao na ideju da napiše ovu knjigu, kakva je bila atmosfera u društvu i na njegovom radnom mestu, te koji je intervju bio presudan za rađanje ideje o "Boljoj prošlosti".
Mark as Played
Ove godine obeležava se pola veka od izlaska "Dnevnika jedne ljubavi" Josipe Lisac, kultnog albuma jugoslovenske diskografije.

"Dnevnik jedne ljubavi" objavljen je 28. februara 1973, a i 50 godina kasnije zvuči inovativno i moderno.

Josipa godišnjicu proslavlja koncertno, a mi svoj mali doprinos dajemo u ovoj epizodi XXZ podcasta. Gde smo bili kada smo prvi put čuli album, kako na njega gledamo danas, koje su nam pesme omiljene, a...
Mark as Played
Ako je suditi po događajima i komentarima u vezi sa takmičenjem Pesma za Evroviziju, tvrdnja da na mladima svet ostaje pokazala se istinitom. Luke Black, Filip Baloš i Džipsii izvođači su koji su dokazali kako je lepo i hrabro biti autentičan, iskren i svoj u zemlji koja na ove osobine nije navikla.

Kada njihovo ponašanje i pojavu dovedemo u vezu sa nekim drugim, dominantnijim strujama u ovoj "mačo" sredini, postaje još jasnije zaš...
Mark as Played
February 23, 2023 35 mins
Nakon male "praznične" ex Yu turneje, došlo je vreme za sumiranje utisaka. Sandra je obišla bratske i sestrinske Sloveniju i Hrvatsku, a Luković se prisetio nekih starih i maštao o novim putovanjima.

Kakve je sve znake Sandra primetila na putu, kako se Luković proveo u Zagrebu 1992, a Sandra 2023. i da li je pola Beograda i Niša odabralo upravo taj grad za mini praznični odmor, slušajte u ovoj epizodi!
Mark as Played
February 11, 2023 44 mins
Došlo je vreme da Luković komentariše domaći izbor pesme za Evroviziju, kaže šta mu se (ništa) i zašto ne sviđa i šokira se idejama naših tekstopisaca.

Naravno, ništa nije moglo da prođe bez političke konotacije i jedne pesme koja mu se ipak dopala. Sandra je u međuvremenu branila boje trojice svojih favorita, usput navijajući i za Sloveniju i Češku.
Mark as Played
Nastavljamo priču o mentalnom zdravlju, promeni pogleda na svet, životnim prioritetima, teškim odlukama i trenucima... Jer ste vi to tražili!

Ispostavilo se da Luković ima štošta korisno da kaže na sve pobrojane teme, a i njemu samom prija da otvori dušu pred XXZ auditorijumom.

Hvala što nas slušate i čitate!
Mark as Played
Nedostaju nam putovanja, pa maštamo o onima koja su se već dogodila. Prisećamo se nekih iskustava, omiljenih i manje omiljenih gradova, osećaja i lekcija koje su nam pružili...

Naš "put oko sveta" više je put oko Evrope, a na kraju se sve svede na omiljeno, blisko susedstvo.

Uživajte u ovim laganim temama dok Luković u narednoj epizodi ponovo ne postane vaš izabrani guru.
Mark as Played
Baš kao što smo i obećali u nekoj od prethodnih epizoda, Lukovića inaugurišemo u psiho-gurua, savetodavca i životnog trenera. Verovali ili ne, od njega ima šta da se čuje i povodom opštih životnih tema, optimizma, pesimizma, anksioznosti, sekiracije, nervoze, samopouzdanja...

Zanimljivo je i to što nismo uspeli da pokrijemo ni polovinu planiranih pitanja i dilema, ali ako vam se emisija i saveti dopadnu, uvek ima mogućnosti za nast...
Mark as Played
December 29, 2022 44 mins
Sumiramo odlazeću 2022, govorimo o ličnim utiscima i doživljajima godine na izmaku, a usput biramo i događaj godine, te omiljene serije, filmove, muziku i knjige...

Kako smo od barikada došli do ličnog rasta i mentalnog zdravlja, zašto smo mi sami sebi ličnosti godine i kako ulazimo u 2023, slušajte u ovoj epizodi.

Srećna Nova godina!
Mark as Played
U današnjoj epizodi sećamo se dana provedenih na radiju i uz radio.

Luković nas je, kako to stari dobri običaj nalaže, vratio u bolju prošlost, sedamdesete i rane osamdesete, kada je između ostalog bio i muzički urednik na Studiju B.

Sandra je govorila o nesrećnim devedesetim i jednoj divnoj dečjoj emisiji koju je vodila na Radio Kragujevcu u to vreme, te otkrila na koji je intervju posebno ponosna.

Prisetili smo se, naravno, i Luk...
Mark as Played
Neviđeni fudbalski eksperti analiziraju aktuelno svetsko prvenstvo, s posebnim osvrtom na našu reprezentaciju i, uopšte, odnos naših naroda i narodnosti prema ovom sportu.

Zašto (ne) volimo fudbal, zašto (ne) navijamo, kako je teren tako veliki, igrači mali, a lopta okrugla, ko je plakao zbog fudbalskih poraza i zašto su Srbi uvek najveće žrtve, slušajte u ovoj epizodi!
Mark as Played
Kako je Sandra pratila ovogodišnji Festival autorskog filma, razmišljanja o sedmoj umetnosti obuzela su celo njeno biće, pa se za potrebe snimanja i Luković prisetio svojih poseta Festu davnih sedamdesetih, a prethodno i odlazaka u kraljevački bioskop Sutjeska. Jedino čega nije mogao da se seti jeste kada je poslednji put bio u bioskopu, ali je obećao da će ga uskoro posetiti.

Šta se promenilo u doživljaju filma na ličnom i opštem p...
Mark as Played
Konačno razgovaramo i o savremenoj muzici, izvođačima, albumima i pesmama koje poslednjih nekoliko godina ili meseci opsesivno slušamo.

Zašto toliko uživamo u otkrivanju novih talenata, tumačenju tekstova i kako nas melodije pokreću i teše - sve to, i više od toga, slušajte u našoj najnovijoj epizodi.

Pripremili smo, naravno, i muzičke preporuke, odnosno imena na koja posebno treba da obratite pažnju.
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.