Det Blinde Punkt

Det Blinde Punkt

Alle mennesker har et blindt punkt. Men hvad med alle dem der hjælper os med vores blinde punkter, når det kommer til sundhed, vægt og spisning? Nu vil jeg høre om deres blinde punkter! Jeg vil gerne vide, hvad de har lært af det livsændrende øjeblik, det kan være, pludselig at opdage det blinde punkt. Sammen bliver vi klogere på psykologiens blinde punkter også hos de mennesker, som søger hjælp hos eksperterne. Et blindt punkt er det punkt, hvor vi ikke kan se os selv og vores adfærd. Og når vi opdager det, har det tit en livsændrende karakter over sig. Lidt ligesom en blind vinkel, kan vi køre ret galt i livet, hvis ikke vi får øje på det, der er lige ved siden af os. Podcasten Det blinde punkt, henvender sig til os, både klienter og professionelle, der på den ene eller den anden måde har oplevet, at adfærdsændringer er sværere end "bare at tage sig sammen”. Ved hjælp af samtalen med eksperterne, viser jeg det menneskelige ansigt hos de “kloge uopnåelige” eksperter. Jeg er nysgerrig på, hvad eksperterne har lært af livet og de livsændrende øjeblikke. Hvad var det, de ikke så dengang? Hvad var det, de ikke ville se? Hvad var det, de havde glemt eller fortrængt? Og hvad skete der, da de opdagede deres blinde punkt? Viden kan man læse og studere sig til. Mens visdom kun kan erfares i livets skole. I podcasten giver eksperterne både deres viden og visdom videre. Jeg håber, at du som lytter vil opdage, at vi alle kan forbinde os på et fælles medmenneskeligt plan. Dér, hvor ingen er forkerte. Dér, hvor alle kan fejle og lære. Dér, hvor vi anerkender, at vi aldrig stopper med at lære. Heller ikke eksperterne. Det er det, der er målet for Det blinde punkt.

Episodes

April 14, 2024 69 mins
Hvad er sunde og usunde digitale vaner? Instagram-, facebook-, linkedin- og wordfeudvaner - eller snapchat-, brawl stars- eller fortnite vaner. 

Både privat og professionelt interesserer emnet mig. 

Mine egne klienter i min klinik er blevet yngre og yngre og kæmper i højere grad med forstyrret spisning, spiseforstyrrelser og negativ kropsopfattelse. Det er tydeligt, at de sociale medier har en stor del af ansvaret her.

Uopnåelige krop...
Mark as Played
I dag skal vi tale om overgangsalderen. Den tabuiserede og mystiske fase, som halvdelen af jordens befolkning gennemgår, men som alt, alt for få kvinder (og mænd) ved nok om eller deler med hinanden, og i stedet går alene med og lider.

Det gode budskab er, at du ikke behøver at bide tænderne sammen og "stå igennem det".
For med den rette viden, er der meget du selv kan gøre for at få det godt.

Derfor ønsker jeg med denne episode at væ...
Mark as Played
Denne episode handler om spiritual bypassing. Hvad er det? Tænker du nok.

Det er kort og godt, når man bruger spirituelle idéer eller praksisser til at undgå ubehagelige følelser eller ubearbejdede sår fra barndommen. Således er spiritual bypassing, som at smøre vaseline på linsen: Virkeligheden tilsløres i blind tolerance eller passiv agressivitet, som en bekvem måde at undgå at forholde sig til det svære og det, der skal tages ans...
Mark as Played
i 2020 gik 77.000 danskere til psykolog med tilskud fra det offentlige. Det totale antal af danskere, der går i terapi (med og uden tilskud) må altså være langt højere end 77.000.

Mange kæmper med skam over at have brug for terapi. Særligt, hvis de har utrygge tilknytningsmønstre med sig i rygsækken.

De kan komme til at tænke:
  • Burde jeg ikke kunne klare det selv?
  • Jeg er da ikke så dårlig, at jeg skal til psykolog, Madmentor, coach ...
Mark as Played
I dag skal vi tale om vaner. Men først kan du tænke over dette spørgsmål næste gang, du har svært at lade chokoladen ligge i skuffen eller hellere vil spise take away end hjemmelavet mad (og får dårlig samvittighed):

Er du i virkeligheden bare et uskyldigt offer i en stor kapitalistisk maskine?

Svaret får du måske i dagens episode. Jeg har nemlig inviteret forfatter og forsker Nicklas Brendborg ind i De blinde punkt i dag.

Nicklas er...
Mark as Played
Har vi blinde punkter der ligger foran os? Nogle vi ikke har set. Og som når vi ser dem, kan de måske være et vendepunkt for menneskeheden?

Kan det blinde punkt være vand?

Du og jeg ved godt, at vand er sundt og fundamentet for alt liv. Men er der mere til vand? Er vand nøglen til mange af de globale kriser, vi ser i dag f.eks. sundhedskrisen og miljøkrisen?
Er der helt basale ting ved vand, som vi endnu ikke kender og forstår?

Det s...
Mark as Played
I dag skal vi tale om selvværd og selvtillid. Du kender ordene. Men kender du også følelsen af selvværd og følelsen af selvtillid? Jeg tror mange forveksler de to begreber. Og derfor vil jeg gøre mig, og dig kære lytter, klogere på, hvad et stærkt selvværd er, hvad der skaber det, og hvad der skal til for at bevare det, når du først har fået styrket dit selvværd.

I mit eget liv, har jeg selv været forvirret over, om det jeg troede ...
Mark as Played
Da René Støving var nyuddannet ung læge tilbage i 1993, døde en patient med svær anoreksi på den afdeling, han skulle til at starte på.

Det påvirkede ham dybt, og vækkede hans store interesse for anoreksien, som en kompleks, meningsløs og uforståelig sygdom. Men også en sygdom, som man kan gøre noget ved.

I dag står han bag et nyt studie fra et internationalt forskerhold med dansk ledelse. Et studie, der påviser, at der er en samme...
Mark as Played
Afsted på Nordkaperen, et sted i Indonesien og langt ud på havet, havde Sille en ud af kroppen oplevelse, der ændrede hendes oplevelse af kroppen for altid.

En dag kom Silles far, Troels Kløvedal, nemlig til at tabe en masse kogende kartoffelvand ud over hendes ryg. Og Sille beskriver det sådan her:

“Jeg hopper spontant i vandet, og så hopper mit sind ud af min krop og dingler ud over Nordkaperen, 2-300 meter over havet. Dér “smutte...
Mark as Played
I denne episode skal vi tale om den indre kritiker. Den lille stemme der hvisker kritiske ting i dit øre, som ingen andre end dig hører. Ting, som du aldrig ville sige til andre mennesker. Især ikke dem du elsker.

Siger din indre kritiker noget i retning af:

Du skal være tyndere, smukkere og sundere og stærkere
Du skal elske din krop, som den er
Du skal hvile mere i dig selv
Du skal være mere selvudviklet
Du skal være klogere, end du er
D...
Mark as Played
Ulla Hinge Thomsen stjal engang en ekskærestes cykel i vrede, og smed den i havnen. Det føltes godt lige i øjeblikket. Men det ramte hende i nakken som en boomerang af anger. Der var ingen vej udenom: Hun måtte igang med det svære arbejde i at tilgive ham.

Nag er som bekendt at drikke gift og håbe, at andre dør af det. Og lige netop derfor er tilgivelse super interessant, fordi det simpelthen er sundt for helbredet at tilgive.

Men hv...
Mark as Played
Har du ofte en meget overtræt hjerne?
Har du tit svært ved at finde ro?
Kører dine tanker på 10 spor fremfor 1 eller 2?
Er du modsat andre helt rolig, når du skal holde et foredrag for 300 mennesker, men er ved at gå til i uro og rastløshed, når du skal til familiemiddag med svigerfamilien?

Har du overspisninger og svært ved at kontrollere din madtrang?

Kan du svare JA til de første 5 spørgsmål, har du måske en ubehandlet ADHD. Kan ...
Mark as Played
I dagens episode, skal vi tale om, hvorfor nogle mennesker taber sig lettere end andre. Hvorfor nogle tager hurtigere på end andre - og hvorfor vægttab er meget mere komplekst end bare at tage sig sammen.

Jens Lund ville have læst idræt, men endte som fedmeforsker. Og det kan vi alle være glade for. For til dagligt forsker Jens i, hvorfor nogle mennesker forbliver tynde, mens andre tager på, selvom begge typer lever i et fedmefremm...
Mark as Played
Du var single, du havde alt den tid i verden til at passe godt på dig selv. Du kunne træne flere gange om ugen, og ingen skulle bestemme, hvad du skulle spise til aftensmad. Og så mødte du din kæreste…

Din alenetid blev erstattet af tosomhed og flere timers intime samtaler om dig, mig og os. Træningen fortsatte, men mere på lagenerne end i træningscenteret. Hvor I før brugte aftenerne på at nusse hinandens fødder og tale i timevis,...
Mark as Played
I dag skal vi tale om tilknytningsmønstre, og hvorfor det kan være tryggere at knytte sig til mad og træning, end at knytte sig til mennesker.

Episoden er til dig, der har oplevet, at mad kan føles trygt og omsorgsfuldt. Til dig, der har erfaret, at træning kan tage rastløsheden væk og erstatte den med ro og en følelse af at høre til.
Og den er til dig, der har et spisemønster, hvor kontrol og sult er en måde at håndtere et følelses...
Mark as Played
At relationer og sundhed hænger uløseligt sammen, er et af de største blinde punkter i sundhedsdebatten. Uden gode, sunde og stærke relationer - ingen sundhed.

Helt dybt, dybt inde i ethvert menneske, som jeg møder i min praksis, og som kæmper med spiseforstyrrelser, kontrol, overspisninger og underspisninger, gemmer sig et brud i en relation - enten til sig selv eller til en anden. Derfor kan vi ikke komme uden om at tale om relati...
Mark as Played
Empatitræthed, omsorgstræthed eller relationskvalme er begreber der alle dækker over, at mennesker der arbejder med at hjælpe andre, og glemmer at passe på sig selv, kan bliver syge af det.

Det er især indenfor sundhedsområdet, at vi brænder ud. Især læger, terapeuter, psykologer, pædagoger, mentorer, coaches er i farezonen.

Men også forældre, der er overvældede og stressede i forælderskabet, kan udvikle “allergi” overfor sine egne ...
Mark as Played
Janne tabte sig 50 kilo, og drømte om, at livet blev lettere, samtidig med at kroppen blev lettere. Det blev livet ikke. Tværtimod udviklede hun et forstyrret forhold til mad og træning, fordi hun var så bange for at miste det, der var lykkedes for hende. Nemlig vægttabet.

I dag har hun madro og kropsro og en stabil vægt. Men hvad var det, der ændrede Jannes forhold til mad? Hvad var det, hun pludselig opdagede, der holdt hendes væ...
Mark as Played
Marie Kronquist er gæst i Det blinde punkt i denne episode. Marie er buddhistisk lærer, og har de sidste 15 år hjulpet, ikke bare sig selv med at leve et simpelt liv, hun har også hjulpet tusindvis af mennesker med at være tilstede i nuet - her iblandt mange topledere rundt omkring i de store danske virksomheder.

Sammen med Marie vil jeg undersøge, om det er sundt at leve i nuet. Jeg er nysgerrig på, hvordan Marie anskuer sundhed -...
Mark as Played
Milles anoreksi startede allerede i gymnasiet – ovenpå et overgreb, som hun aldrig fik talt højt om. Senere påvirkede anoreksien Milles seksualitet i en grad, hvor det gik ud over nydelsen, lysten og nærværet med mænd.

I dag hjælper hun andre med at nyde seksualiteten og livet – for som Mille siger: Når du lærer at nyde, er det også dér, at friheden begynder.

Men hvor kommer nydelsen, kroppen, hengivelsen ind i billedet, når kroppen ...
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.