Nieuwe Economen

Nieuwe Economen

De nieuwe generatie economen klopt op de deur, met frisse ideeën voor de grote uitdagingen van deze tijd. Wie deze economen zijn, en welk onderzoek zij doen, hoor je bij de Nieuwe Economen Podcast. Om de week op donderdag een nieuwe aflevering! Presentatie en redactie: Elisa de Weerd, Yrla van de Ven en Sarah van Hugte Bewerking en redactionele ondersteuning: Rik Leijsen Vragen en opmerkingen: redactie@esb.nu Dit is een podcast van ESB, vakblad voor economen. www.esb.nu

Episodes

March 16, 2023 45 mins

Elk jaar worden er ongeveer 170.000 kinderen geboren in Nederland. De bevolkingsopbouw is hiervan sterk afhankelijk en het aantal geboorten heeft daarmee ook invloed op de economie. Denk aan de grootte van de pensioenpot of de toekomstige uitgaven aan de zorg. De grootte van de groep geboren kinderen is niet alleen afhankelijk van de voorkeuren van de ouders. Beleid rondom anticonceptie, beschikbare financiële steun voor ouders en ...

Mark as Played

Elk jaar stoppen duizenden werknemers met hun baan. Zo gingen er in 2020 ruim 94.000 werknemers met pensioen en waren er, afhankelijk van het moment, ongeveer 400.000 mensen werkloos. Ondertussen zijn de personeelstekorten groot in meerdere sectoren. Kunnen we ouderen stimuleren om langer door te werken, op een gezonde manier? Of kunnen we werklozen helpen om sneller een baan te vinden?

We praten met Albert Rutten, promovendus aan...

Mark as Played
February 16, 2023 36 mins

Het onderwijs in Nederland is een van de beste ter wereld, maar het kan altijd beter. Zo zou de vroege selectie op de middelbare school leiden tot ongelijke kansen. Leerlingen met een taalachterstand zouden te weinig tijd hebben om in te lopen op hun klasgenoten. Sinds 2014 is het basisschooladvies leidend bij de overstap naar de middelbare school. In het laatste adviesrapport van de onderwijsinspectie wordt aangeraden om dit terug...

Mark as Played
February 2, 2023 40 mins

Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, is de aandacht voor klimaat steeds groter, niet alleen onder economen. Economen denken na over het beprijzen van klimaatschade, gedragswetenschappers over hoe de benodigde gedragsveranderingen gestimuleerd kunnen worden, en klimaatwetenschappers berekenen hoeveel ton CO2 we moeten besparen om de klimaatdoelen te bereiken

Iemand die al deze facetten van klimaat weet ...

Mark as Played
January 19, 2023 39 mins

Gezondheid en economie lijken misschien twee hele verschillende onderwerpen, maar niks is minder waar. De gezondheid van mensen en de keuzes die zij maken zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hun economische positie. Iemand met een hoger inkomen kan makkelijker een gezonde maaltijd kopen dan iemand met een lager inkomen. Economie komt ook terug in keuzes die op hoog niveau gemaakt worden. Hoe kunnen we voorkomen dat mensen ziek worden...

Mark as Played
January 5, 2023 36 mins

Digitale producten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Even een whatsappje sturen, je bonuskaart scannen of je mening over een politiek vraagstuk twitteren. Het merendeel van de fundamentele digitale systemen is in handen van een klein clubje grote bedrijven die veel winst maken. Wat zijn de risico’s als persoonlijke en publieke zaken zijn overgeleverd aan steeds groter wordende bedrijven?

 

Ellen van ’t Klooster is promov...

Mark as Played
December 22, 2022 47 mins

Een tijdlang lag de focus van politici en economen op de groei van het bruto binnenlands product (BBP). Maar inmiddels staat het gebruik van het BBP als algemene maatstaf voor de ontwikkeling van de economie ter discussie. Er lijkt meer oog te komen voor andere onderdelen van welvaart, zoals de staat van de natuur. Gaat de focus op economische groei niet ten koste van de planeet?

 

Charan van Krevel is promovendus aan de Radboud ...

Mark as Played
December 8, 2022 38 mins

De crises vliegen ons momenteel om de oren. Een klimaatcrisis, een energiecrisis, een oorlog in Oekraïne, noem het maar op. Sommige crises zagen we aankomen, terwijl andere onverwacht de kop op staken. Kan de overheid nog wel omgaan met zulke grote en soms onverwachte ontwikkelingen?

 

Joost van Breda werkt fulltime bij ING en hiernaast promoveert hij aan de Universiteit van Maastricht. Hij onderzoekt hoe onzekerheid kan worden m...

Mark as Played

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd, en er is nog veel nodig om de doelen uit het akkoord van Parijs te behalen. Toch zijn er ook hoopvolle berichten. ‘Het klimaat is nog te redden, mits we gaan luisteren naar economen’, zo stelde Mathijs Bouman recent in het FD.

Over wat economen dan precies te zeggen hebben over het klimaat, hebben we het in deze bonusaflevering met Stan Olijslagers! O...

Mark as Played
April 28, 2022 41 mins

Sinds Piketty is vermogensongelijkheid een hot topic voor economen. En ook in de politiek staat vermogen weer op de agenda: na een uitspraak van de Hoge Raad moet de belasting op vermogen in box 3 op de schop. Tegelijkertijd is het nog niet zo makkelijk om de vermogensverdeling in Nederland nauwkeurig te schatten, waardoor passend beleid maken ook ingewikkeld is.

Simon Toussaint promoveert op de dynamiek van vermogensongelijkheid ...

Mark as Played
April 21, 2022 22 mins

Goede zorg voor ouderen wordt steeds duurder. Door de vergrijzing en technologische ontwikkelingen geven we in 2060 naar verwachting 60 miljard uit aan ouderenzorg alleen - dat is vier keer zo hoog als in 2015, zo becijferde het RIVM. Tegelijkertijd willen we goede kwalitatieve zorg kunnen blijven verlenen. Hoe komt dat allemaal samen?

Marlies Bar, promovendus zorgeconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, doet onderzoek naar...

Mark as Played
April 14, 2022 32 mins

Sport en economie lijken op het eerste gezicht twee totaal verschillende werelden. Maar sport blijkt economen een goudmijn aan data op te leveren waarmee zij onderzoek kunnen doen, niet alleen naar de sportindustrie zelf maar ook naar de arbeidsmarkt.

Sam Hoey, promovendus aan Erasmus School of Economics en het Tinbergen Instituut, gebruikt data uit de Canadese ijshockeyleague om te achterhalen in hoeverre professionele zichtbaarh...

Mark as Played
April 7, 2022 32 mins

De inflatie bereikte afgelopen maand een record: bijna 12 procent, het hoogste inflatiecijfer sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft grote gevolgen voor de economie. Macromodellen zijn super belangrijk om dit soort grote economische processen - zoals inflatie, werkloosheid of economische groei - beter te begrijpen. Tegelijkertijd is de werkelijkheid altijd ingewikkelder dan een model. 

Aan economen de taak om de macromodelle...

Mark as Played
March 31, 2022 33 mins

We zijn in Nederland dol op chocolade. Maar die liefde voor chocolade heeft een keerzijde: volgens de Universiteit van Chicago werken er in de productieketen 1,6 miljoen kinderen mee. Over de redenen waarom kinderarbeid voorkomt in productieketens en de gevolgen daarvan weten we nog relatief weinig. Milande Busquet, promovendus aan de Universiteit Utrecht, deed kwalitatief onderzoek naar de cacaowaardeketen in Ghana en Ivoorkust. T...

Mark as Played
March 24, 2022 33 mins

Wie economie zegt, zegt schaarste. Ernst-Jan de Bruijn - onlangs gepromoveerd als econoom aan Wageningen University and Research - onderzocht hoe schaarste een rol kan spelen bij de beslissingen die financieel kwetsbare huishoudens maken. Voor huishoudens met schulden gaat schaarste veel verder dan de gangbare economische theorie: het gaat niet alleen over geld, maar ook over beperkte tijd, middelen en mentale weerbaarheid. 

...

Mark as Played
March 24, 2022 29 mins

Heeft het vermogen van politici invloed op hun stemgedrag? Bas Machielsen, promovendus financiële en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, onderzocht dit in een historische context. Spoiler: juist bij belastingwetgeving waren vermogende politici geneigd conservatiever te stemmen, ook als je rekening houdt met partijstandpunten.

Zegt dat ook wat over de politici van nu? En zouden volksvertegenwoordigers hun eig...

Mark as Played
March 15, 2022 51 secs

Vanaf volgende week staat de ESB-podcast Nieuwe Economen online op al je favoriete platforms. Dé podcast om je te verdiepen in nieuw economisch onderzoek van jonge promovendi. Leer de makers, zelf ook drie nieuwe economen, alvast kennen in deze teaser-trailer.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.