Vindmåleren på Europaforum

Vindmåleren på Europaforum

Aktuelle, tidligere og fremtidige parlamentskandidater og eksperter diskuterer EU-politik. (In Danish)

Episodes

May 19, 2024 50 mins
Dagens emne er flygtninge- og migrationspolitik.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet: Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti, Torsten Ringgaard fra Enhedslisten og Julius Schubring fra Alternativet.

Hvordan skal vi håndtere det stigende antal flygtninge og migranter der søger mod EU? Har kandidaterne en fælles forståelse af, hvad der egentlig definerer en "flygtning" eller en "migrant"? Og hvad er deres syn på EU-dre...
Mark as Played
Dagens emne er handels- og udviklingspolitik.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet: Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet, John Hoppe fra det Konservative Folkeparti og Abdinoor Adam Hassan fra Moderaterne.

I dag drøfter de frihandel og protektionisme, den geopolitiske situation, EU's forhold til de afrikanske lande og det løse handelssamarbejde BRIKS mellem lande som Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika...
Mark as Played
Dagens emne er IT-politik.

Vi har besøg af to kandidater til Europa-Parlamentet. I studiet har vi Vladimir Stanic fra det Konservative Folkeparti og Mads Hvid fra SF.

Vi kommer ind på emner som spionage og overvågning, spredning af misinformation, hvordan vi sikrer borgernes persondata og hvordan vi undgår overdrevent bureaukrati. Vi hører også om kandidaternes syn på de muligheder og risici, som følger med kunstig intelligens.

Sidst ...
Mark as Played
Dagens emne er skattepolitik.

Vi har fået besøg af to kandidater til Europa-Parlamentet: Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti og Torsten Ringgaard fra Enhedslisten.

De fortæller om deres syn på moms og selskabsskat, forskellige skattely, EU's nye CO2-told (CBAM) og spørgsmålet om beskatning af finansielle transaktioner.

Sidst i episoden kommer Kira Peter-Hansen (MEP for SF) med et par gode grunde til at stemme den 9. juni.

Dagens vært...
Mark as Played
Dagens emne er arbejdsmarkedspolitik.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet: Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet, John Hoppe fra det Konservative Folkeparti og Abdinoor Adam Hassan fra Moderaterne.

Hvad skal der til for at sikre rimelige lønninger og arbejdsvilkår på det europæiske arbejdsmarked? Er der behov for mere regulering eller regulerer arbejdsmarkedet sig selv? Vi kommer også ind på kandidaternes syn på...
Mark as Played
Dagens emne er erhvervspolitik.

Vi har besøg af to kandidater til Europa-Parlamentet. I studiet har vi John Hoppe fra det Konservative Folkeparti og Mads Hvid fra SF.

Hvad er styrker og svagheder ved EU’s erhvervsliv, i forhold til erhvervslivet i andre dele af verden? Hvordan kan vi styrke forskning og innovation i EU? Og hvad er vigtigst – at sikre konkurrence mellem europæiske virksomheder indbyrdes eller at sikre, at de største e...
Mark as Played
Dagens emne er natur og miljø.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet: Jan Werner Mathiasen fra Radikale Venstre, Rasmus Nordqvist fra SF og Nikolaj Vang fra Danmarksdemokraterne.

De diskuterer forskellige dele af EU's naturbeskyttelse og miljøpolitik og hvordan de spiller sammen med især landbrugspolikken og miljøregulering i andre dele af verden. Vi kommer også ind på REACH, som er EU’s kemikaliedirektiv.

Sidst i epis...
Mark as Played
Dagens emne er landbrugspolitik.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet: Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet, Jonas Pullich Knudsen fra Venstre og Torsten Ringgaard fra Enhedslisten.

Skal EU's landbrugsstøtte (CAP) ændres i fremtiden - eller måske ligefrem afskaffes? Hvilken betydning har EU's landbrugspolitik for den grønne omstilling og udviklingen i resten af verden? Og hvad sker der med landbrugsstøtten, når ...
Mark as Played
Dagens emne er energipolitik.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet: Jan Werner Mathiasen fra Radikale Venstre, Vladimir Stanic fra det Konservative Folkeparti og Julius Schubring fra Alternativet.

De drøfter europæisk energiforsyning og hvordan vi kan gennemføre omstillingen til energisystemer, der både er CO2-neutrale og uafhængige af diktaturstater.

Sidst i episoden kommer Niels Fuglsang (MEP for Socialdemokratiet) ...
Mark as Played
Dagens emne er klimapolitik.

Vi har besøg af tre kandidater til Europa-Parlamentet. I studiet har vi Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet og Torsten Ringgaard fra Enhedslisten. Alexandra Sasha fra Venstre deltager online.

I dag skal det handle om EU’s klimamål, hvordan vi omstiller vores energisystemer og hvordan kandidaterne ser på teknologier som atomkraft og energilagring med brint. Vi kommer også ind på tøjindustriens miljøp...
Mark as Played
Dagens emne er økonomisk politik.

Vi har besøg af to kandidater til Europa-Parlamentet: Kristine Amalie Rostgård fra SF og Abdinoor Adam Hassan fra Moderaterne.

De fortæller om deres syn på store emner som globalisering, økonomisk ulighed, vækst og finanskriser, ud fra et EU-perspektiv.

Sidst i episoden kommer Morten Løkkegaard (MEP for Venstre) med et par gode grunde til at stemme den 9. juni.

Dagens vært og ordstyrer er William Hanse...
Mark as Played
Dagens episode er klippet sammen af optagelser fra en paneldebat med parlamentskandidater, som mødtes i Borgerhuset i Rudkøbing, den 7. oktober 2023.

Må vi præsentere:
Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet
Finn Hartvig Nielsen fra Radikale Venstre
Abdinoor Adam Hassan fra Moderaterne
Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti
Alexandra Sasha fra Venstre

og vores sjette deltager, Michael Martin Jensen. Han stiller ikke selv op til Europa-Pa...
Mark as Played
December 21, 2023 44 mins
Vi vender tilbage til Polen – og til spørgsmålet om demokrati og retssikkerhed.

Svend Gottschalk Rasmussen, lektor emeritus ved Syddansk Universitet, giver en hurtig status på situationen efter det polske valg den 15. oktober 2023.

Dagens vært er William Hansen.

Idé, interview, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.
Mark as Played
December 20, 2023 57 secs
EP24 nærmer sig!
Mark as Played
June 6, 2023 67 mins
Vi har dedikeret denne episode til vores tidligere huskomponist, Rasmus Jørgensen, som desværre døde af kræft i 2022 i en alder af kun 46 år.

Denne gang ser vi nærmere på sundhedspolitik i EU. Det er et emne, som traditionelt ikke har fyldt meget i samarbejdet men som ser ud til at få større betydning i fremtiden.

Vi får besøg af to eksperter – Rasmus Egmont Foss fra Tænketanken Europa og socialdemokraten Marianne Vind fra Europa-Par...
Mark as Played
I den forrige episode handlede det om flygtninge og migranter og hvordan vi håndterer de ydre grænser i EU. Vi fortsætter i flygtningesporet i denne episode. Vi ser nærmere på forsøgene på at lave flygtningeaftaler med Tyrkiet og Nordafrika og undersøger ideen om at etablere modtagecentre udenfor EU. Vi kommer også ind på, hvordan krigen i Ukraine påvirker situationen.


Vi har atter besøg af Anne Ingemann Johansen fra Syddansk Univer...
Mark as Played
Denne episode handler om flygtninge og migranter og hvordan vi håndterer de ydre grænser i EU. Vi undersøger, hvad der har ændret sig fra flygtninge- og migrantkrisen i 2015 og frem til i dag. Vi udforsker også, hvilke forskellige holdninger til emnet, der findes i Europa-Parlamentet og EU's medlemslande.


Vi har besøg af Anne Ingemann Johansen fra Syddansk Universitet samt den tidligere MEP Peter Kofod fra Dansk Folkeparti og MEP Be...
Mark as Played
December 10, 2022 68 mins
Vindmåleren er tilbage med en ny kendingsmelodi og nye, friske ideer.

Denne episode handler om de udfordringer, vi har med at beskytte vores persondata fra skumle kræfter – hvordan vi gradvist har opdaget, at der er et problem – og hvordan vi håndterer problemet på EU-plan.

Persondata er kort fortalt oplysninger, som kan bruges til at identificere hver enkelt af os. For 10-15 år siden var det ret nemt at indsamle persondata på nettet...
Mark as Played
Fjerde episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

Denne gang ser vi nærmere på debatten om europæisk mindsteløn.

De fleste EU-lande har en mindsteløn, der er fastsat af staten. Et mindretal har enten slet ingen mindsteløn eller en mindsteløn, der er resultatet af forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter (Danmark, Finland, Sverige, Østrig, Italien og indtil for nylig Cypern). Europa-Kommissionen har foreslået e...
Mark as Played
Tredje episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

Denne gang kommer vi vidt omkring. Vi undersøger, hvor de forskellige grupper i Europa-Parlamentet stiller sig til social- og arbejdsmarkedspolitik, og hvad forskellen er på EU-landenes arbejdsmarkeder og traditioner.

Groft sagt kan man opdele EU-landene i et Øst og et Vest - og Vest kan igen opdeles i et Nord og et Syd.

Forskellen mellem Øst og Vest handler i høj g...
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    The Nikki Glaser Podcast

    Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.