Lakmusz podcast

Lakmusz podcast

Ez a lakmusz.hu szerkesztőségének podcastja.

Episodes

March 11, 2024 33 mins

Nemrég indult a választási hirdetésfigyelő projektünk, az első eredményekről beszélgetünk a Lakmusz podcastjában. Ellenségképző narratívák, pénzért hirdetett dezinformáció - és a Megafon által két hónap alatt eltapsolt több mint 100 millió forint.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Nincsenek tények, csak vélemények vannak, és egyébként is: mindenki hazudik. Hogy tudunk mégis közös alapot találni egy beszélgetéshez - akár a karácsonyi asztalnál? Krekó Péter és Molnár Csaba, a Political Capital elemzői beszéltek friss kutatásukról a Lakmusz podcastjában.

Négyből három magyar erősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tényszerű tudásra tehet szert a mai információs környezetben - derült ki a Political Capital n...

Mark as Played

Több kutatás is rámutatott már, hogy a pártállás nagy szerepet játszik abban, hogy milyen híreket fogyasztunk. Egy friss reprezentatív felmérés azonban feltárta, hogy az információs buborékok egyáltalán nem olyan elszigeteltek egymástól, mint ahogy gondoljuk: 

az emberek többsége a saját buborékján kívül is fogyaszt híreket, olyanokat is, amiket egyáltalán nem tart hitelesnek. 

Miért van ez? Segítheti-e ez a tudatos hírfogyasztás...

Mark as Played

Hogyan (nem) írtak az LMBTQI-közösségről a rendszerváltás előtt, amikor még szavak sem voltak igazán a másságra - és milyen hatással van ma a cancel culture az irodalomra, ha egyes szavakat utólag cenzúráznak? Podcastunkban többek közt Hanzli Péterrel, a Háttér Archívum vezetőjével és Krusovszky Dénes íróval beszélgettünk.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Podcastunkban felidéztük a pártállami sajtó történetének egyik legkritikusab pillanatát, és arról is beszélgettünk, hogy milyen hasonlóságokat fedezhetünk fel az akkori események és a jelenkori közmédia hírszerkesztési gyakorlata között.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Petőfit 170 éve minden politikai kor és ideológia igyekszik a saját céljainak megfelelően használni. Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét és Haszán Zoltánt, a 444 felelős szerkesztőjét Orbán március 15-i beszéde kapcsán kérdeztük, Mink András történésszel pedig a Blinken OSA Archívum Petőfi-kiállításáról beszélgettünk.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

A háború elindulásának évfordulója alkalmából beszélgettünk az orosz dezinformációs gépezet működéséről és a magyar kormány kettős kommunikációjának hatásairól Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával és Rácz András biztonságpolitikai szakértővel.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

A Lakmusz podcastja propagandáról, történelmi távlatokban. Az Aranybulla pontatlanságai mellett arról is beszélgettünk, hogyan vett részt Magyarország a prágai tavasz fegyveres elfojtásában, és erről hogy írtak a Kádár-kori lapok.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Hann Endrét, a Medián ügyvezető igazgatóját és Székely Ivánt, a Blinken OSA Archívum kutatóprofesszorát kérdeztük arról, milyen módszerekkel szondázzák/szondázták a lakosság véleményét.

 

A műsor elkészítéséhez rengeteg segítséget kaptunk a Blinken OSA Archívumától, Zsámboki Miklóstól, Hegedűs Judittól és Tóka Gábortól is, a podcast technikai megvalósulása pedig Botos Tamásnak köszönhető. Címlapkép: Fortepan / Urbán Tamás

A podc...

Mark as Played
July 8, 2022 50 mins

Mi a közszolgálatiság, mennyire fér ebbe bele a hamis hírek "leleplezése" - avagy mennyire (lenne) feladata a közmédiának, hogy ilyen tevékenységet is folytasson?Mit látunk ma ezzel szemben a közmédiában? És hogy változott ez az elmúlt években?

Többek közt ezekről a kérdésekről beszélgetünk meghívott vendégeinkkel, Urbán Ágnessel, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatójával, és Rostoványi Andrással, a Népszava külpolitikai újságírójáv...

Mark as Played

Évek óta hallunk a deepfake technológiáról. Sőt, biztosan találkoztunk is már vele. De hol, és hogyan ismerhetjük fel? Mennyire van jelen Magyarországon? És kiket céloz? Vannak-e pozitív felhasználási módjai a technológiának, vagy csak "káros" tartalmakkal találkozhatunk? És ha már itt tartunk: amikor már a szemünknek sem hihetünk, mi lesz a sajtóba vetett bizalommal? Ezekre a kérdésekre (is) keressük a választ Dr. Veszelszki Ágnes...

Mark as Played
  • Hogyan lehet "komoly" témákkal foglalkozni egy olyan platformon, ami alig pár másodperc alatt ragadja meg vagy veszti el a felhasználók figyelmét?
  • Mi érdekli a felhasználókat, mire mennek rá az influencerek?
  • Hol végződik a szórakoztatás és hol kezdődik a közszolgálat?
  • Mennyire pörögnek a hamis hírek a TikTokon és más, vizuális tartalmakra fókuszáló platformokon, kiket érnek el, hogyan hatnak, és hogyan lehet küzd...
Mark as Played

Kik és miért fogékonyabbak egyes áltudományos elméletekre? Lehet-e velük vitatkozni, meg lehet-e győzni őket arról, hogy téves információk alapján félretájékoztatták őket bizonyos témákban? Érdemes-e egyáltalán ilyen vitákba belemenni az online térben? Mennyiben változ...

Mark as Played

Az országgyűlési választásokkal kapcsolatban mind az ellenzéki, mind a kormányoldalon többen beszéltek arról, hogy történtek csalások.

  • Mik voltak a Tiszta szavazás kampány tapasztalatai?
  • Ki és hogyan követhetett el csalást?
  • Lesz-e ennek következménye?
  • Tényleg ezen múlhatott a ké...
Mark as Played

Több lett-e a választási kampányokban a hazugság az elmúlt években?

Hol végződik a szólásszabadság, és hol kezdődik a rágalmazás?

Hogyan hatnak ezek a legkülönfélébb (néha egészen vad) hamis hírek a választópolgárokra?

Többek közt ezekre a kérdés...

Mark as Played

A Lakmusz beszélgetése Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával és Rácz Andrással, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársával. Műsorvezető: Diószegi-Horváth Nóra.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.