Ekonomerna

Ekonomerna

En podd från Timbro för dig som vill veta hur Sveriges ekonomi funkar. Varje torsdag, med John Norell.

Episodes

March 23, 2023 48 mins

I veckans avsnitt diskuterar vi den kontroversiella frågan om skatteplanering. Är det omoraliskt att skattplanera? För det med sig negativa eller positiva effekter för ekonomin? Och framförallt – hur gör man? Tillsammans med Lovisa Lanryd från Timbro och Patrick Krassén från Företagarna.

Mark as Played

Sveriges mest hatade skatt, det är fastighetsskatten. Dess existens leder till att skatten på hyrt och ägt boende blir lika, men samtidigt drabbas de som vid införandet äger fastigheter dubbelt av lägre framtida huspriser. I detta avsnitt reder vi ut varför så många ekonomer gillar skatten som är så hatad av medborgarna, tillsammans med Timbros Fredrik Kopsch.

Mark as Played

Dagens olika socialförsäkringssystem är krångliga, orättvisa och leder till att det blir mindre lönsamt att arbeta. Är det dags att skrota allihop och börja om från noll? I detta avsnitt, om välfärdskonton istället för bidrag, med nationalekonomen Stefan Fölster.

Mark as Played

När priset är för lågt uppstår köer, och i dag är avgiften för ett läkarbesök på vårdcentral under 10 procent av den faktiska kostnaden. Högre patientavgifter skulle ge bättre tillgänglighet och potentiellt mer jämlik vård. I detta avsnitt medverkar Isac Riddarsparre och Gustaf Drougge för ett samtal om egenavgifterna i vården.

Mark as Played

Du behöver en yrkeslicens för att jobba som bergsguide men inte som tatuerare. Varför är det yrkeskårer som lobbar för lagstiftade yrkeslicenser och inte konsumenterna, om det nu är för att skydda konsumenterna vi har dem? I veckans avsnitt, om yrkeslicenser, tillsammans med Timbros Fredrik Kopsch.

Mark as Played
February 16, 2023 43 mins

97 procent av befolkningen har inte koll på att utsläppen minskat i EU sedan 1990. Samtidigt som ekonomin ökat med mer än 60 procent har utsläppen minskat med 30 procent. I detta avsnitt pratar vi om klimat och tillväxt med Jonas Grafström.

Mark as Played
February 9, 2023 25 mins

Vad är flexicurity? Varför leder lägre anställningstrygghet till ökad flexibilitet på arbetsmarknaden? Och vad har danskarna och svenskar att lära av varandra? I veckans avsnitt om arbetsmarknaden medverkar Timbros Albin Zettervall och Eva Uddén Sonnegård.

Mark as Played
February 2, 2023 41 mins

Undrar du också var dina pengar tar vägen? Konsumentpriserna har ökat stadigt i flera decennier på grund av onödiga regleringar, skatter och avgifter. I veckans avsnitt gästas vi av Stefan Fölster och snackar om reformer som kan få ner inflationen!

Mark as Played
January 26, 2023 36 mins

Med rätt pris på koldioxid kommer vi att klara klimatmålen, men vad är egentligen "rätt" pris? I detta avsnitt gästas podden av professor John Hassler som berättar om forskningen om koldioxidskatter och utsläppsrätter.

Mark as Played
January 19, 2023 43 mins

Sverige är fortfarande ett av världens mest jämlika länder, men det är lätt att misstolka statistiken. Många av de med högst inkomster i statistiken är de som råkade sälja en bostad just det året. Antalet fattiga pensionärer försvinner om man räknar in den stora offentliga konsumtionen. Och arv har tvärtemot vad många tror en utjämnande effekt på inkomstojämlikheten. I detta avsnitt djupdyker vi i forskningen tillsammans med Daniel...

Mark as Played
January 12, 2023 39 mins

Beslut om prioriteringar i vården görs i dag av politiker. Hur kan vi tänka rationellt kring sådana prioriteringar, hur fel har medborgarna om hur mycket vården kostar och hur kan vården bli bättre? Det diskuterar vi i veckans avsnitt som gästas av timbros Kajsa Dovstad och hälsoekonomen Mattias Lundbäck. 

Mark as Played

Systembolaget menar att ett avskaffat alkoholmonopol skulle leda till att svenskarna drack 30 flaskor vin mer per år. I detta avsnitt medverkar David Sundén som berättar om vad forskningen egentligen säger om hur drickandet skulle förändras om systembolagets ensamrätt att sälja alkohol avskaffades. 

Mark as Played

Vårdanställda utan barn tvingas jobba både julafton och midsommar. Det är en ofta förbisedd effekt av den svenska föräldraförsäkringen. I detta avsnitt medverkar Kajsa Dovstad i podden för ett samtal om föräldraförsäkringen. Vi har även upp hur det svenska systemet skiljer sig från andra länders, hur kvinnors arbetsmarknadsdeltagande påverkas av den långa föräldraledigheten och om det inte finns bättre sätt att uppmun...

Mark as Played
December 22, 2022 31 mins

I det här specialavsnittet diskuterar vi det som är speciellt för julen och dess traditioner. Är det ineffektivt att byta julklappar? Hur hänger slakten av julgrisen ihop med räntan i ekonomin? Och varför kostar höga granar dubbelt så mycket som vanliga granar? Det får du svar på i detta avsnitt med John Norell och Fredrik Kopsch.

Mark as Played

Statliga subventioner i miljöteknik har oavsiktliga och negativa konsekvenser. Trots goda intentioner snedvrider dessa subventioner ofta marknaden och kan till och med fördröja klimatomställningen. I detta avsnitt gästas vi av Christian Sandström och Timbros Ellen Gustafsson och diskuterar hur gröna bubblor bildas, vilka de negativa konsekvenserna de kan ha och vad som kan göras för att undvika dem.

Mark as Played
December 8, 2022 46 mins

I dagens avsnitt diskuterar vi vårdköer och den svenska vårdgarantin tillsammans med Kajsa Dovstad och Gustaf Drougge. Vi förklarar hur vårdsystemet fungerar och hur man kan använda vårdgarantin för att gå förbi vårdkön i din region. Vi diskuterar också utmaningarna som patienter står inför när de försöker få tillgång till denna förmån och bristen på incitament för vårdgivare att informera patienter om hur man gör. Lyssna in för at...

Mark as Played

Hur gör man för att flytta till Sverige? Vilka är det som kommer hit som arbetskraftsinvandrare? och vad är rimliga krav för att få arbetstillstånd? Tillsammans med Caspian Rehbinder reder vi ut dessa frågor och ger svar på de vanligaste argument som motståndare använder mot arbetskraftsinvandring.

Mark as Played
November 24, 2022 42 mins

Den som vill lyssna på dansband tvingas betala mer än den som föredrar schlager. Det är en av många märkliga konsekvenser av att vi har olika momssatser. Det gör också att domstolar måste bedöma hur roligt det är att åka hundsläde och om koriander i kruka är en växt eller livsmedel. I detta avsnitt diskuterar vi enhetlig moms, dold moms och kommunernas momsundantag med Timbros Caspian Rehbinder.

Mark as Played

Varför är det så få konflikter på svensk arbetsmarknad? Bryter arbetsdomstolen mot Europakonventionen? Och är fackens symbios med partipolitiken ett demokratiproblem? I detta avsnitt reder vi ut hur den svenska modellen på arbetsmarknaden med korporativa karteller fungerar med Timbros Adam Danieli och Lotta Stern, professor i sociologi och VD på Ratio.

Mark as Played

I Jacobs sista avsnitt förklarar vi hur pensionssystemet fungerar och hur det växt fram. Pensionerna hade i dag kunnat vara nästan tre gånger högre om pensionspengarna investerats på börsen i stället för i det offentliga systemet. Vi förklarar också varför premiepensionen är dina pengar, till skillnad från den vanliga inkomstpensionen.

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Math & Magic: Stories from the Frontiers of Marketing with Bob Pittman

    How do the smartest marketers and business entrepreneurs cut through the noise? And how do they manage to do it again and again? It's a combination of math—the strategy and analytics—and magic, the creative spark. Join iHeartMedia Chairman and CEO Bob Pittman as he analyzes the Math and Magic of marketing—sitting down with today's most gifted disruptors and compelling storytellers.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    New Heights with Jason and Travis Kelce

    Football’s funniest family duo — Jason Kelce from the Philadelphia Eagles and Travis Kelce from the Kansas City Chiefs — team up to provide next-level access to life in the league as it unfolds. The two brothers and Super Bowl champions drop weekly insights about their games and share unique perspectives on trending NFL news and sports headlines. Plus, entertaining stories from a combined 21 years in the league, off-field interests, and engaging conversations with special guests. Watch and listen to new episodes every Wednesday during the NFL season & check us out on Instagram, Twitter and Tiktok for all the best moments from the show.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.