All Episodes

January 17, 2020 33 mins
Çocukları adına her şeyi yapan ‘helikopter’ denen anneler yüzünden çocukların motor becerileri gelişmiyor.

Doktor Vural Kartal “Telefon şarjı bitince hayatı durduran çocukların tedavisi gerekiyor. İzole çocuklar otizme sürükleniyor” diyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Vural Kartal sağlıklı ve mutlu çocuk yetiştirme yollarını anlatıyor.

Sağlıklı çocuk; hiç hastalanmamayı başaran mıdır, yoksa hastalıkları kolayca atlatabilen mi?

Çocukların hiç hastalanmayacağı bir ortam gerçek dünyada yok o nedenle çocuk bu hastalıklara hazır olduğunda çok daha kolay atlatıyor. Bizim için sağlıklı çocuk hastalık süreçlerini kısa ve çocuk açısından büyük travmalara neden olmadan atlatandır.

Çocukları hastalıklardan korumak adına olağanüstü tedbirler almak doğru mu, yoksa çocuklar hastalana hastalana mı bünyesini güçlendirmeli?

Çocuk büyütürken anahtar kelime dengedir. Aşırı uçlar çocuğa zarar verir. Bir çocuğun hastalanmasına izin vermeyi tanımlamak gerekir. Hasta birinin yanında çocuğu korumasız bırakarak hastalıklara direnç kazanmasını bekleyemeyiz. Tam tersi çocuk mikroptan korumak için daha izole bir ortam yaratmak da hatadır! Burada denge; çocukları görünür riske atmadan hayata alıştırmaktır.
 
Helikopter anne tipi çocuklarını hastalıklardan koruyabiliyor mu, yoksa onlara aslında zarar mı veriyor?

Çocukları dış dünyadan korumak adına ne kadar yalıtırsanız yalıtın yedi yaşında mecburi eğitimle yine karşılaşacağı bütün sağlık riskleri ile karşılaşır. Ve bu sefer alışmadığı sağlık riskleri ile diğer çocuklar yılda bir iki kez karşılaşıp daha kolay atlatırken, bu çocuklar 6-8 kez karşılaşır ve zorlanırlar. Bu tavır çocuğun sağlık disiplini açısından büyük hatadır. Toplumda giderek yaygınlaşan sosyal iletişim bozuklukları ev içinde büyüyen çocuklarda artıyor. Otizm benzeri hastalıklara neden olur. Çocukların arkadaş ve akranlarla büyümeleri önemlidir. Çocuklara müdahale ederek çocuğun bazı yetenekleri köreltiliyor. Evini navigasyonla bulan çocuk cep telefonunun şarjı biterse hayatı durduruyor, ne yapacağını bilemiyor.

Anne baba olarak çocuklara sağlıklı yemek yedirebilmek en önemli görev mi? Çocukların yemeklerini yalnızca organik ürünlerden mi seçmeli yoksa bunlar zararlı mı?

Çocuğunuzun dışarıda yeme alışkanlığını mümkün olduğu kadar azaltın. Toplumun her kesimi için dışarıda yemek, paketli gıdadan ve asitli içeceklerden çocuklarınızı koruyun diyoruz. Gençler için kafe, fast food alışkanlığı mide ve bağırsak sorunları yaratıyor. Organik ürünleri çocukları seçen seçsin ama genel sağlıklı beslenme kuralları yeterlidir.

Çocukların aşılarını yaptırmaya aileleri mi, doktorları mı karar vermeli?

Çocuk doktoru olarak aşılarım zorunlu olmasını canı gönülden desteklerdim.

Hiç antibiyotik kullanmayan çocuk en şanslı çocuk mu? Doktorun yazdığı antibiyotiği aileler sorgulamalı mı?

Tedavide antibiyotiğin zerre kadar yararı olmayacağı hallerde bile doktorların antibiyotik kullandığını gözlemliyoruz. Ailelerin refleks geliştirerek doktorlarına antibiyotik uyarısı yapmaları önemlidir. Ancak bazı hastalıklarda antibiyotik vermemek çocuğun vefatına gider. Bu nedenle antibiyotik doğru kullanılmalıdır. Anne baba böyle bir ortamda doktoru zorlamamalı.
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Death, Sex & Money

Death, Sex & Money

Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.