All Episodes

March 6, 2021 17 mins

Mi a mese titka? Mesélünk este a gyereknek elalvás előtt. Mesét olvasunk neki nappal, ha nem dolgozunk éppen, és ő is otthon van. Közösen találunk ki mesét, amikor ő szeretné alakítani a történetet. Amikor nem tetszik neki a mese alakulása, akkor megváltoztatjuk a történet menetét, szereplők élednek fel, helyszínek tűnnek el és újak jelennek meg.

----more----

Királylányok, hercegek, paloták, hősök, szegénylegények, akik megcsinálják a szerencséjüket, sárkányok, gonosz boszorkányok és jóságos öreganyók világa ez, vagy akár közülünk való egyszerű emberekkel történő különös vagy mókás események, mai környezetben.

Néha a gyerek elalszik a történet alatt, máskor mi magunk bóbiskolunk el, amikor túl hosszúra nyúltak az események, de ilyenkor ott van egy gyerek kéz, ami megmozgatja a vállunkat. Ekkor felriadunk és ezt halljuk: „És azután mi történt?”

Mi a titka a mesének? Miért olyan fontos a gyereknek, és miért kell megváltoztatni a menetét az ő kedve szerint, ha jót akarunk neki? Nem árt meg a sok mese, az álmodozás kitalált tájakról, a kalandok különös képességű hősökkel és más szereplőkkel?

  • Mi a mese szerepe?
  • Mennyit érnek a saját képek?
  • Miért ne szakítsd félbe a mesét?
  • Miért mondd a gyereknek azt, hogy ez csak mese!
  • Fejből mesélés és a közös meseszövés szerepe
  • A mese ellenségei
  • Mesél a szülő
  • Mit okoz az elegendő mesélés?

Erről tart rövid előadást ebben a Gyereknevelés hangjegyzetben Novák Ferenc tanár, aki társ a nevelésben.

Hallgasd meg!

További információk: https://www.gyerekneveles.hu https://gyerekneveles.podbean.com https://www.facebook.com/groups/gyerekneveles https://instagram.com/gyerekneveles https://youtube.com/c/gyerekneveles
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Death, Sex & Money

Death, Sex & Money

Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.