All Episodes

April 25, 2023 34 mins

Mohl český král Přemysl Otakar II. za vznik švýcarské konfederace? Proč byl Karel IV. vykradačem švýcarských hrobek? Cestování do Švýcarska jako koníček už ve středověku? Jaký otisk nechali ticinstí architekti “maestri luganesi” nejen v Praze, ale třeba i v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci nebo ve Valticích? A víte, který český generál osvobodil Ženevu od Napoleona a kdo byl Švýcarský "Schindler", který zachránil 1200 Židů z koncentračního tábora v Terezíně? 

 

O těchto a ještě mnohých jiných spojitostech mezi Švýcarskem a Českem se můžete dočíst v nedávno vyšlé knize historika Denise Dumoulina, , ze které jsem v dnešní epizodě čerpala. Kniha Mezi českým lvem a helvétským křížem je bohatě ilustrovaná a doplněná spoustou zajímavých, často málo známých faktů o již dlouhotrvajících vztazích mezi Českem a Švýcarskem. Kniha, která nejdříve vyšla pouze ve francouzštině, se dočkala i svého českého překladu a byla pokřtěna 27. března 2023 v Praze.

Její autor, pan Denis Dumoulin se osobně zúčastní festivalu Svět knihy, který se koná 13. května a může vám knihu na stánku Francouzského institutu podepsat.

Kniha je dostupná např. v českých internetových knihkupectvích Kosmas nebo martinus.

Děkuji Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Česku za podporu této epizody.

#placenaspoluprace

Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Death, Sex & Money

Death, Sex & Money

Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.