All Episodes

March 3, 2023 20 mins

Скопје како град во изминатите 2 децении подлежи на бескруполозно градежно дивеење, отсуство на разумна и јасна идеја при урбанистичкото конципирање, што во целост влијае врз намалување на квалитетот на живеење во секојдневието.

Основниот документ што ги проектира развојните елементи на еден град и всушност треба да претставува своевиден „устав“ за сите активни чинители во архитектурата, урбанизмот и градежништвото, е генералниот урбанистички план.

Во текот на оваа година се очекува новиот нацрт план, што треба да биде претставен пред стручната и општата јавност, и што би ја одредил иднината на Скопје за следните десет години и повеќе. За какви сѐ поуки се извлекоа од минатото, каква треба да е идејата за идното Скопје со изработката на новиот ГУП и кои се аспектите што треба да се земат предвид, разговаравме со професорите Слободан Велевски и Дивна Пенчиќ од Архитектонскиот факултет при УКИМ, како и со граѓанската активистка и архитектка, Искра Јанковска Михајловска.

Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

The Nikki Glaser Podcast

The Nikki Glaser Podcast

Every week comedian and infamous roaster Nikki Glaser provides a fun, fast-paced, and brutally honest look into current pop-culture and her own personal life.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.