Vindmåleren på Europaforum

Vindmåleren på Europaforum

Aktuelle, tidligere og fremtidige parlamentskandidater og eksperter diskuterer EU-politik. (In Danish)

Episodes

December 27, 2023 77 mins
Dagens episode er klippet sammen af optagelser fra en paneldebat med parlamentskandidater, som mødtes i Borgerhuset i Rudkøbing, den 7. oktober 2023.

Må vi præsentere:
Andi Helbo Sejersen fra Socialdemokratiet
Finn Hartvig Nielsen fra Radikale Venstre
Abdinoor Adam Hassan fra Moderaterne
Carsten Sørensen fra Dansk Folkeparti
Alexandra Sasha fra Venstre

og vores sjette deltager, Michael Martin Jensen. Han stiller ikke selv op til Europa-Pa...
Mark as Played
Vi vender tilbage til Polen – og til spørgsmålet om demokrati og retssikkerhed.

Svend Gottschalk Rasmussen, lektor emeritus ved Syddansk Universitet, giver en hurtig status på situationen efter det polske valg den 15. oktober 2023.

Dagens vært er William Hansen.

Idé, interview, tilrettelæggelse og klipning: Rasmus Skov Larsen.
Mark as Played
December 20, 2023 57 secs
EP24 nærmer sig!
Mark as Played
June 6, 2023 67 mins
Vi har dedikeret denne episode til vores tidligere huskomponist, Rasmus Jørgensen, som desværre døde af kræft i 2022 i en alder af kun 46 år.

Denne gang ser vi nærmere på sundhedspolitik i EU. Det er et emne, som traditionelt ikke har fyldt meget i samarbejdet men som ser ud til at få større betydning i fremtiden.

Vi får besøg af to eksperter – Rasmus Egmont Foss fra Tænketanken Europa og socialdemokraten Marianne Vind fra Europa-Par...
Mark as Played
I den forrige episode handlede det om flygtninge og migranter og hvordan vi håndterer de ydre grænser i EU. Vi fortsætter i flygtningesporet i denne episode. Vi ser nærmere på forsøgene på at lave flygtningeaftaler med Tyrkiet og Nordafrika og undersøger ideen om at etablere modtagecentre udenfor EU. Vi kommer også ind på, hvordan krigen i Ukraine påvirker situationen.


Vi har atter besøg af Anne Ingemann Johansen fra Syddansk Univer...
Mark as Played
Denne episode handler om flygtninge og migranter og hvordan vi håndterer de ydre grænser i EU. Vi undersøger, hvad der har ændret sig fra flygtninge- og migrantkrisen i 2015 og frem til i dag. Vi udforsker også, hvilke forskellige holdninger til emnet, der findes i Europa-Parlamentet og EU's medlemslande.


Vi har besøg af Anne Ingemann Johansen fra Syddansk Universitet samt den tidligere MEP Peter Kofod fra Dansk Folkeparti og MEP Be...
Mark as Played
December 10, 2022 68 mins
Vindmåleren er tilbage med en ny kendingsmelodi og nye, friske ideer.

Denne episode handler om de udfordringer, vi har med at beskytte vores persondata fra skumle kræfter – hvordan vi gradvist har opdaget, at der er et problem – og hvordan vi håndterer problemet på EU-plan.

Persondata er kort fortalt oplysninger, som kan bruges til at identificere hver enkelt af os. For 10-15 år siden var det ret nemt at indsamle persondata på nettet...
Mark as Played
Fjerde episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

Denne gang ser vi nærmere på debatten om europæisk mindsteløn.

De fleste EU-lande har en mindsteløn, der er fastsat af staten. Et mindretal har enten slet ingen mindsteløn eller en mindsteløn, der er resultatet af forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter (Danmark, Finland, Sverige, Østrig, Italien og indtil for nylig Cypern). Europa-Kommissionen har foreslået e...
Mark as Played
Tredje episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

Denne gang kommer vi vidt omkring. Vi undersøger, hvor de forskellige grupper i Europa-Parlamentet stiller sig til social- og arbejdsmarkedspolitik, og hvad forskellen er på EU-landenes arbejdsmarkeder og traditioner.

Groft sagt kan man opdele EU-landene i et Øst og et Vest - og Vest kan igen opdeles i et Nord og et Syd.

Forskellen mellem Øst og Vest handler i høj g...
Mark as Played
Anden episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

I mange år handlede EU's sociale dimension først og fremmest om arbejdsmarkedspolitik. Efterhånden er der dog kommet et større fokus på forskellige sociale problemer i EU, og især efter finanskrisen i 2007-2009 er samarbejdet begyndt at udvikle sig.

I 2017 vedtog EU-landene den europæiske søjle for sociale rettigheder. Den handler om at styrke samarbejdet indenfor t...
Mark as Played
Første episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

Fri bevægelighed for arbejdskraft er et af de grundlæggende elementer i EU’s indre marked. Den har været en ambition i EF/EU siden det oprindelige Fællesmarked blev dannet. Frem til årtusindskiftet har den dog kun haft begrænset betydning.

I 00’erne var der politisk vilje i EU til at fjerne de fleste hindringer for vandrende arbejdskraft. Samtidig blev EU udvidet m...
Mark as Played
Kampen om retssikkerhed og andre europæiske værdier fortsætter i Polen og Ungarn. Denne gang har Vindmåleren besøg af Morten Helveg Petersen, som arbejder direkte med problemet som medlem af Europa-Parlamentet. Samtidig får vi Marlene Wind til at sætte de lokale problemer i forhold til større megatrends i samfundet og fortælle om, hvordan ”illiberale” regeringer har brugt jura til at omgå de standarder for retssikkerhed, som EU er ...
Mark as Played
Vindmåleren undersøger atter de snigende problemer med retssikkerhed i Ungarn og Polen. Denne gang zoomer vi ind på den polske udvikling gennem de seneste 40-50 år. Vi er i godt selskab med Svend Gottschalk Rasmussen, som fortæller om den historiske udvikling, Lov- og retfærdighedspartiets fremmarch, den store forskel mellem land og by i Polen og det skred i retssikkerheden og de europæiske værdier, som landet har oplevet i de sene...
Mark as Played
August 1, 2021 64 mins
Dette er den sidste af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 fulgte et årti, hvor der fra vestlig side var håb om, at Ruslands nye og skrøbelige demokrati ville udvikle sig og at russiske interesser stort set ville være identiske med vestlige. I dag befinder Putins Rusl...
Mark as Played
July 11, 2021 54 mins
Dette er den anden af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 fulgte et årti, hvor der fra vestlig side var håb om, at Ruslands nye og skrøbelige demokrati ville udvikle sig og at russiske interesser stort set ville være identiske med vestlige. I dag befinder Putins Rusla...
Mark as Played
June 20, 2021 51 mins
Dette er den første af tre episoder, hvor Vindmåleren undersøger Ruslands stadig mere anspændte forhold til EU og Vesten generelt, og hvordan vi fra europæisk side kan og bør håndtere det.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 fulgte et årti, hvor der fra vestlig side var håb om, at Ruslands nye og skrøbelige demokrati ville udvikle sig og at russiske interesser stort set ville være identiske med vestlige. I dag befinder Putins Rusl...
Mark as Played
January 15, 2021 30 mins
Lasse Bork Schmidt (Kons.) og Mathias von Jessen (RV) har væddet om, hvorvidt EU ville få en aftale med Storbritannien inden nytår 2021. Finn Nielsen er ordstyrer.

Produktion og klipning: Rasmus S. Larsen.
Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.
Mark as Played
Roman Senninger (Aarhus Universitet), Lasse Bork Schmidt (Kons.) og Mathias von Jessen (RV) drøfter situationen i Ungarn og Polen, med særligt fokus på europæiske værdier som demokrati og retsstatsprincipper. Finn Nielsen er ordstyrer.

Produktion og klipning: Rasmus S. Larsen.
Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.

Den omtalte Ungarn-rapport fra Freedom House kan ses på https://freedomhouse.org/country/hungary/freedom-world/2020
Mark as Played
Lasse Bork Schmidt (Kons.) og Mathias von Jessen (RV) drøfter atter Coronakrisens betydning for den europæiske økonomi og forløbet omkring EU's genopretningspakker. Denne gang får vi også besøg af Roman Senninger fra Aarhus Universitet. Finn Hartvig Nielsen er dagens ordstyrer.

Produktion og klipning: Rasmus S. Larsen.
Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.
Mark as Played
Vindmåleren er stærkt tilbage efter coronakrisen! I denne episode drøfter Lasse Bork Schmidt og Mathias von Jessen krisens betydning for EU's og Eurozonens økonomi og hvordan vi kommer tilbage på sporet. Debatten selv holdes på sporet af William Hansen.

Produktion og klipning: Rasmus S. Larsen.
Kendingsmelodi: Rasmus Jørgensen.

Efter sommeren udgiver vi endnu en episode, hvor vi ser nærmere på, hvilke beslutninger der er blevet truffe...
Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.