All Episodes

April 17, 2022 58 mins
Første episode af en miniserie i fire dele om EU's sociale dimension.

Fri bevægelighed for arbejdskraft er et af de grundlæggende elementer i EU’s indre marked. Den har været en ambition i EF/EU siden det oprindelige Fællesmarked blev dannet. Frem til årtusindskiftet har den dog kun haft begrænset betydning.

I 00’erne var der politisk vilje i EU til at fjerne de fleste hindringer for vandrende arbejdskraft. Samtidig blev EU udvidet med østeuropæiske lande, hvor der var større interesse for at søge arbejde i udlandet end i de gamle EU-lande i Vesteuropa. Dette har skabt en ny situation.

Fordelene ved den fri bevægelighed er, at den giver øget konkurrence og lavere omkostninger, og at en lavkonjunktur i bestemte EU-lande kan imødegås ved, at nogle af landets indbyggere tager arbejde i andre dele af EU. Bevægeligheden har dog også givet problemer med unfair konkurrence, selvom definitionen på dette ikke altid er lige klar.

I dagens episode ser vi nærmere på det europæiske arbejdsmarked, fordele og ulemper ved den frie bevægelighed og hvordan vi kan komme ulemperne til livs. Du kan høre mere om begrebet "social dumping", ID-kort, kædeansvar og om forskellen på en murer og en frisør.

Vores gæster:

Jens Arnholtz er arbejdsmarkedsforsker og lektor på FAOS ved Københavns Universitet. Han har beskæftiget sig med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU gennem mange år.

Marianne Vind sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og blev valgt i 2019. Hun er også med i parlamentets udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. Tidligere har hun arbejdet i fagforeningen HK Privat og er i øvrigt uddannet laborant.

Nadja Abelgren (tidligere Lundholm) Olsen er EU-chef i fagforeningen 3F. Hun har det faglige ansvar for 3F's EU-indsats i København og Bruxelles.

Mathias von Jessen har arbejdet i Europa-Parlamentet og var kandidat for Radikale Venstre ved parlamentsvalget i 2019. Her havde han europæisk arbejdsmarkedspolitik som en af sine mærkesager.

Dagens vært er William Hansen. Hans to medinterviewere er Finn Hartvig Nielsen og Helle Nielsen.

Illustration, produktion og klipning: Rasmus Skov Larsen.

Titelmelodi: Rasmus Jørgensen.
Mark as Played

Advertise With Us

Popular Podcasts

Dateline NBC
Death, Sex & Money

Death, Sex & Money

Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

Stuff You Should Know

Stuff You Should Know

If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.