Gyereknevelés Podcast

Gyereknevelés Podcast

Novák Ferenc hangjegyzetei a gyereknevelésről #gyereknevelés #gyermeknevelés #NovákFerenc #novakferenc #gyerekek #tanár #szülő #pedagógus #óvónő #iskola #nevelés #pedagógia #oktatás #gyermeklélektan

Episodes

March 22, 2022 8 mins

Sok szülő vágyik arra, hogy gyermeke meghallgassa a tanácsait, javaslatait, és felhasználja ezeket meggondolásaiban, döntéseiben és cselekvéseiben.

Amikor ez hosszabb ideig nem így történik, akkor jobb esetben elgondolkodunk, hogy mit ronthattunk el, rosszabb esetben azon törjük a fejünket, hogy „Miért nem hallgat rám ez a gyerek?”

----more----

Ezen persze kesereghetün...

Mark as Played

Néhány gyerekről azt mondják felnőttek, hogy hisztis. Minden gyerek személyiségének vannak jellemzői, de a hiszti nem jellemvonás. Novák Ferenc hangjegyzete arról szól, hogy miért jön létre a hiszti, és hogyan kezelhető. Ennél is fontosabb, miként előzhető meg a gyerekhiszti.

----more----

A gyerek reggel nem akar felöltözni, enni, óvodába menni …, megannyi jó oka van hisztériát mutatni. Ettől ő még nem érdemli meg a hisztis gyerek ...

Mark as Played
November 10, 2021 16 mins

A középiskola előtt álló diák elég nagy megmérettetésnek van kitéve a felvételin, ami már a felvételire való felkészülés előtt, és már az iskola kiválasztása előtt is komoly stressznek teheti ki.

----more----

A sikeres felvételi esélye jelentősen növelhető, ha csökkentjük a gyerekre nehezedő stressz forrásait. Ennek érdekében a szülő tehet néhány dolgot, melyek közül a legala...

Mark as Played

Nem születünk úgy, hogy nincs önbizalmunk. Az önbizalom felépítése és megőrzése gyermekkorban ütközhet a legkomolyabb akadályokba.

Sok tényező van, ami lerombolhatja a gyermek önbizalmát vagy megakadályozhatja annak épülését.

----more----

Az önbizalomhiány megszüntetése két fő feladatból áll:

1. Az önbizalmat romboló jelenbeli okok csökkentése 2. Az önbizalom növelését szolgáló lépések

Mit tehet a szülő vagy a pedagógus, ha szeretn...

Mark as Played
September 28, 2021 18 mins

Ha egy 8 éves vagy idősebb gyerek nem végzi el a feladatait, akkor csak nyugodtan, sietség nélkül, akár több alkalomra bontva a tennivalókat, csináld végig a hangjegyzetben ismertetett négy lépést.

----more----

Novák Ferenc hangjegyzete felsorol nevelési hibákat, melyek oda vezetnek, hogy a gyerek nem végzi el a feladatokat, de...

Mark as Played
August 30, 2021 17 mins

Horváth Attila pénztervezési szakértő válaszol Novák Ferenc kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy mennyire tanácsos a gyereket bevonni a család pénzügyeibe, és arról, hogyan ismerkednek meg a pénz használatával és gyűjtésével a gyerekek az Amerikai Egyesült Államokban.

További információk: https://www.gyerekneveles.hu

https://gyerekneveles.podbean.com

https://www.facebook.com/groups/gyerekneveles

https://instagram.com/gyerekneveles

h...

Mark as Played
June 15, 2021 37 mins

Hangjegyzet arról, hogyan taníthatjuk meg szelíd gyerekeknek az agresszív gyerek célját és 8 fő jellemzőit, valamint hogyan dolgozzunk ki békés gyerekek számára technikákat arra, hogy elkerüljék vagy kezelni tudják az agresszív gyerekek miatt kialakult konfliktusokat.

----more----

Bár ez a hangjegyzet szülők számára ...

Mark as Played
May 9, 2021 24 mins

Ebben a Gyereknevelés hangjegyzetben Novák Ferenc sorra veszi annak az okait, hogy miért lesz rendetlen a gyerek. Több megoldás közül ismertet egyet kisgyerekek, és egy másikat tinédzserek számára. Ha a gyerek körül állandó a rendetlenség, akkor a szülőnek jól jönnek az ilyen működő megoldások. Ahhoz azonban, hogy egy megoldás érthető legyen, tehát olyan, amit a szülő a gyakorlatban is használhat, érdemes megisme...

Mark as Played
April 30, 2021 17 mins

Ez a hangjegyzet a tiszteletlen gyerekről szól, de nem csak a panaszok szintjén, hanem megoldásokkal.

 

Érintjük a tiszteletlenség jeleit, de az csak a felszín. Sokkal fontosabb, hogy mi van egy tiszteletlen gyerek fejében, és hogyan állítjuk őt egy olyan útvonalr...

Mark as Played
April 14, 2021 19 mins

Nem csak akkor érezhetjük úgy, hogy nehéz a nevelés, ha kifogytunk az eszközökből, vagy ha egyáltalán nem is volt valamire megoldásunk.

Olyan családokban is előfordulhat, hogy néha nehéznek élik meg a gyereknevelés problémáit egy-egy helyzetben, amelyekben általában jól mennek a dolgok.

Amikor csak rövid ideig nehéz, akkor ez általában az odaillő nevelési technika hiányát jelzi, de több más dolog is állhat a háttérben.

----more----

...

Mark as Played
March 27, 2021 21 mins

„Az én apukámnak nagyobb autója van, több pénze van!

Nekünk nagyobb házunk van!

Apukám gazdagabb!

Mi a Maldív-szigetekre járunk nyaralni…!”

----more----

 

Mit mondhatunk a gyereknek, aki ezt hallgatja egész na...

Mark as Played
March 6, 2021 17 mins

Mi a mese titka? Mesélünk este a gyereknek elalvás előtt. Mesét olvasunk neki nappal, ha nem dolgozunk éppen, és ő is otthon van. Közösen találunk ki mesét, amikor ő szeretné alakítani a történetet. Amikor nem tetszik neki a mese alakulása, akkor megváltoztatjuk a történet menetét, szereplők élednek fel, helyszínek tűnnek el és újak jelennek meg.

----more----

Királylányok, he...

Mark as Played
February 24, 2021 14 mins

A csúfolódó gyerekek viselkedésére ebben a fizikai agresszióval is átszőtt mai világban sok felnőtt csak legyint, pedig ennek komoly ára van. Szülőnek és pedagógusnak is hasznos, ha értik a jelenség következményeit.

----more----

Ez a hangjegyzet a gyerekneveles.hu oldalon található hasonló című íráson alapul, de kissé bővebb annál azért, hogy még...

Mark as Played
February 17, 2021 15 mins
- Mit okoz a büntetés a gyereknek? - Miért büntet egy szülő? - Mi az, ami nem büntetés, pedig a szülő úgy gondolja, hogy az? - Büntetés-párti és büntetés ellenes szülők. - Büntetés nélküli nevelési megoldások! - Szabad-e büntetni a gyereket és van-e egyáltalán értelme? ----more---- A „szabad-e büntetni a gyereket” egy megosztó téma. Olyan kérdés, amiről szülők és pedagógusok is heves vitát folytatnak egymás között. Nem is ragadunk ...
Mark as Played
February 6, 2021 14 mins
Csúnyán beszél a gyerek? Mit tehet a szülő és a pedagógus? Főbb témák ebben a hangjegyzetben: - Mit akar elérni a gyerek a csúnya beszéddel? - Hiányzó tényezők a csúnya beszéd hátterében - Mit tehetünk a gyerekek csúnya beszédének csökkentéséért?

----more----

További információk:

https:...

Mark as Played

Sok szülőnek okoz problémát az, hogy a gyereke szinte az egész napját számítógép előtt tölti vagy más elektronikus kütyükkel, mobiltelefonnal vagy táblagéppel. A gyerek alig bírja otthagyni a gépet, nem érdekli semmi más, alig van más célja.

----more----

Ha ki jön néha a szobájából, akkor meg a mobiltelefon képernyőjére ragasztja a figyelmét. Néhány szülő egy idő múlva tehetetlenségében csak legyint, de a számítógép-függőség problé...

Mark as Played
July 19, 2020 18 mins

Ez a hangjegyzet a Gyereknevelés.hu-n megjelent „Jövő időnk a Gyerek” cikk bővített változata. A legtöbben nem tölthetünk korlátlan mennyiségű időt a gyerekeinkkel. Vannak lehetőségek arra, hogyan legyünk több idő birtokában, de mindenképpen sokkal elérhetőbbek és hasznosabbak a gyerek számára.

Novák Ferenc társ a nevelésben

Mark as Played

A gyerekek két és három év közötti időszakát elég szerencsétlen módon dackorszaknak nevezték el, mert a szülő azt tapasztalja, hogy a gyerek sok mindent nem akar csinálni, vagy sokszor pontosan fordítva csinálja a dolgokat, mint ahogyan a szülő szeretné. #dackorszak #gyereknevelés #novákferenc #nevelés #pedagógia

Mark as Played
Szülőket, óvónőket és tanítókat is bőségesen ellát feladattal a mimóza gyerek.

#gyereknevelés #gyermeknevelés #novakferenc #Novák Ferenc

 

 

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.