Green Deal Danmark

Green Deal Danmark

EU ønsker at gå forrest i den grønne omstilling. Men hvad skal der til; og hvad er status? I den danske udgave af The Green Deal ser vi på nogle af de centrale udfordringer, EU står over for i kampen mod klimaforandringer. The Green Deal handler om fødevaresikkerhed, vedvarende energi, reduktion af CO2-udslip, trafik og mange andre klima-emner. Kan vi reducere vores miljømæssige fodaftryk – og tør vi drømme om, at Europa kan være det første kontinent, der er klimaneutralt i 2050? The Green Deal samler tanker, idéer og nye perspektiver fra politikere og eksperter fra hele Europa. Vi prøver at finde svar på nogle af de vigtigste spørgsmål, vi står overfor lige nu. Ikke kun for os, men for vores børn - og de kommende generationer. Hvis du interesserer dig for, hvordan fremtiden på kloden kommer til at se ud, så tryk “subscribe” og abonner på The Green Deal. The Green Deal Podcast er skabt af det europæiske radionetværk Euranet Plus, hvor journalister samarbejder på tværs af europæiske lande for at undersøge den grønne omstilling og udvikling i EU. Tue Sørensen er vært. The Green Deal Danmark er produceret af podPeople i samarbejde med Aloud Media for Euranet Plus. Tilrettelægger: Nicolai Zwinge. Læs mere om The Green Deal Podcast her: https://euranetplus-inside.eu/

Episodes

February 28, 2024 29 mins

I fremtiden skal det være en grønnere og billigere strøm, der kommer til forbrugerne i EU. Derfor skal vi udvikle nye, grønne alternativer til den sorte, fossile energi, vi ellers er blevet afhængige af.

 

Men hvordan går det med de grønne alternativer, og hvordan går det fx med EU’s ”repower-plan” der skal være med til at sikre, at EU bliver uafhæn...

Mark as Played

Hvordan står det til med EU’s Green Deal? Det der blev kaldt EU’s mest ambitiøse plan, som skulle sikre grøn omstilling, og at EU gik forrest i den. Men hvad er status – og hvordan står det til med opbakningen til den grønne plan?

 

Vi taler med Jette Bredahl Jacobsen, professor i miljø- og ressourceøkonomi. Hun er tidligere næstformand i Klimarådet...

Mark as Played
February 23, 2024 30 mins

Selvom det ikke er det mest spændende ord at starte en podcast med, så ser vi i denne episode på demografi. Hvorfor er det vigtigt at forstå sammenhængen mellem klima og demografi?

 

For hvilken betydning har for eksempel levestandarden i forskellige lande for klimaforandringerne – og omvendt? Er der et mismatch mellem befolkningstilvæksten og udvik...

Mark as Played
February 23, 2024 24 mins

Vi taler rigtig meget om, at ny teknologi og innovation skal hjælpe os med at løse klimakrisen. På den ene side får politikerne tit skudt i skoen, at når man efterlyser nye teknologiske løsninger, så er det en måde at skyde problemet til ”hjørne”; men samtidig kan der være steder, hvor ny teknologi faktisk kan hjælpe den grønne omstilling.

 

I denne...

Mark as Played
February 21, 2024 28 mins

Der er brug for nye kompetencer og (mere) arbejdskraft, der passer til fremtidens udfordringer, hvis vi skal redde klimaet og leve i en bæredygtig verden i fremtiden. Det vil formentlig føre til en mindre revolution på arbejdsmarkedet i de kommende år. Men hvordan skal fremtidens grønne arbejdskraft se ud? Hvilke (grønne) kvalifikationer er påkrævet – og hvilke nye jobmuligheder giver det?

Read more

Mark as Played
February 16, 2024 30 mins

Ekstreme vejrfænomener – som medfører skybrud, storme, stormflod og store oversvømmelser – er ikke længere 100-års begivenheder. Klimaforandringerne har ført til stigende vandstande og flere naturkatastrofer, som rammer og gør vores kystnære områder, byer og infrastruktur sårbare.

Kan vi tilpasse os klimaforandringerne, og har vi set det værste fra naturens side?

Read more

Mark as Played
February 9, 2024 35 mins

”Vi står i et eskalerende klimakollaps, der kalder på omgående og drastisk handling.” Sådan skriver klimaaktivisterne i Nødbremsen, der kæmper for at få stoppet byggeriet af alle fremtidige motorveje – i klimaets navn.  

 

For at tiltrække politikernes, offentlighedens og mediernes opmærksomhed, er dele af klimaaktivismen de senere år blevet mere ra...

Mark as Played
February 2, 2024 27 mins

Hvis EU skal blive et klimaneutralt kontinent i 2050, skal og må det private erhvervsliv spille en aktiv rolle. De fleste virksomheder er efterhånden også opmærksomme på, at der er en ny klimavirkelighed. En rapport fra 2022 viser, at 89 % af små og mellemstore (europæiske) virksomheder arbejder med et eller flere grønne tiltag.

MEN hvordan rammer klimaudfordringerne private v...

Mark as Played
January 19, 2024 31 mins

Storbyerne skal i fremtiden rumme plads til endnu flere mennesker, og samtidig skal byerne tilpasse sig effekterne af klimaforandringerne. Så hvordan planlægger vi vores storbyer i fremtiden? Hvordan tilpasser vi vores byer - og hvordan sikrer vi, at byerne (og planlægningen af dem) ikke er med til at forværre klimaforandringer?

 

I denne episode gå...

Mark as Played
January 5, 2024 33 mins

Hvem skal betale for den skade, der sker på klimaet? Er det samfundets opgave eller er det den enkelte, der forurener, som skal betale?

 

Kampen mod klimaforandringerne er fyldt med dilemmaer, for er det fx forbrugeren eller producenten, der skal betale for den belastning, der sker på klimaet? Og hvad er egentlig mest effektivt: Afgifter eller skatt...

Mark as Played
December 21, 2023 31 mins

Hvor meget ved vi egentlig om vores natur? Ville mere viden og forståelse for vores natur gøre, at vi passer bedre på den, og vil det i sidste ende føre til en mere bæredygtig fremtid i bedre harmoni med naturen?

 

The Green Deal er taget i Dyrehaven, nord for København. Her tester vi vært Tue Sørensens kendskab til naturen, og vi møder biolog og na...

Mark as Played

Bofællesskaber er igen blevet moderne. Alt fra små økosamfund til mindre bofællesskaber i storbyerne dukker i stigende grad op. Og det er der forskellige grunde til; økonomi, ideologi men også af hensynet til bæredygtighed og klima spiller i den grad ind.

 

I denne episode undersøger vi, hvordan MÅDEN vi bor på, kan gøre en forskel i den grønne omst...

Mark as Played
August 25, 2023 30 mins

I en tid hvor klima- og biodiversitetskrisen presser sig på, er spørgsmålet om bevarelse af træer og skove, samt deres rolle mere relevant end nogensinde før. Hvorfor er skovene under pres? Hvilken effekt har træer og skove på klimaet? Og er plantning af træer et mirakelmiddel mod klimaforandringer?

 

Det sætter vi fokus på i denne omgang af Green D...

Mark as Played
August 10, 2023 29 mins

Kæledyr er måske nok søde og uskyldige væsener, men de sætter også et klimaaftryk. Hvordan påvirker kæledyr vores klima og hvorfor? Hvad kan man gøre for at nedsætte kæledyrs klimabelastning – og hvordan skal man som kæledyrsejer forholde sig til det?

 

Det spørger vi blandt andet om i denne udgave af Green Deal Podcast.

 

Read more

Mark as Played
July 7, 2023 28 mins

Hvordan kan design og arkitektur være med til at redde planeten?

Hvordan kan design og arkitektur skabe nye innovative produkter, materialer og koncepter, der kan skabe en grønnere planet. Med andre ord, kan designere og arkitekter være med til at redde verden - ved at skabe helt nye, anderledes løsninger? 

Vi taler med Anders Lendager, der er blevet kaldt en ‘radikal arkitekt’, og vi spørger ham bl.a. om det er radikalt at lave ar...

Mark as Played

”Lige nu er det så svært at tage de rigtige valg og så nemt at tage de forkerte.”

Sådan lyder det fra sociolog Pil Christensen. Og hvis det er sandt, hvordan ændrer vi så vores adfærd i en mere klimavenlig retning.

 

Vi skal løse klimakrisen, og de fleste af os er enige om, at vi ”til en vis grad” er parate til at ændre adfærd og vaner. Men hv...

Mark as Played
June 2, 2023 26 mins

Hvad er den mest bæredygtige løsning: At renovere eller rive ned og bygge nyt og grønt?

Vi skal reducere klimapåvirkningen fra byggeriet, og vi har travlt. Derfor drømmer EU-kommissionen om at skabe en grøn renoveringsbølge hen over hele Europa, vi ridder med på bølgen og undersøger, hvad der egentlig er bedst – set i et bæredygtighedsperspektiv.

 

Mark as Played
May 19, 2023 27 mins

I Danmark er vi blandt de lande, der genererer mest affald i EU. Samtidig er vi også blandt de bedste til at håndtere og sortere affald. Så hvordan står det til med vores affaldssortering – både i Danmark og i EU? Hvad kan vi gøre for at generere mindre affald?

Og hvad med det farlige affald? Bortskaffer vi det ordentligt? Og ved vi som borgere, hvad der er farligt og hvordan ...

Mark as Played
May 5, 2023 27 mins

Vi skal passe på fiskebestanden og på vores havmiljø. Så hvordan undgår vi over fiskeri? Hvordan undgår vi at skade havmiljøet, og hvordan sikrer vi et mere bæredygtigt fiskeri, og en mere bæredygtig brug af havets ressourcer?

 

Vi taler blandt andet med Sune Scheller fra Green Peace. Og... vi har travlt, lyder det fra Sune.

Read more

Mark as Played
April 28, 2023 26 mins

Hvordan omstiller vi den offentlige transport? Hvordan får vi skabt bedre og grønnere offentlig transport, og hvad skal der til at flytte pendlerne over i den offentlige transport?

 

Det undersøger vi i denne udgave af The Green Deal. Vi taler blandt andet med Jeppe Juul, der er seniorrådgiver for klima og transport i Rådet for grøn omstilling, og så sender vi mikr...

Mark as Played

Popular Podcasts

    Current and classic episodes, featuring compelling true-crime mysteries, powerful documentaries and in-depth investigations.

    Death, Sex & Money

    Anna Sale explores the big questions and hard choices that are often left out of polite conversation.

    Stuff You Should Know

    If you've ever wanted to know about champagne, satanism, the Stonewall Uprising, chaos theory, LSD, El Nino, true crime and Rosa Parks, then look no further. Josh and Chuck have you covered.

    Crime Junkie

    If you can never get enough true crime... Congratulations, you’ve found your people.

    Start Here

    A straightforward look at the day's top news in 20 minutes. Powered by ABC News. Hosted by Brad Mielke.

Advertise With Us
Music, radio and podcasts, all free. Listen online or download the iHeart App.

Connect

© 2024 iHeartMedia, Inc.